latinica  ћирилица
16/08/2015 |  15:50 | Аутор: Вечерње новости

Сочиво подиже енергију

Сочиво је прави рудник витамина Б групе, који повољно утичу на нервни систем, док висока концентрација гвожђа помаже у спријечавању појаве малокрвности, пишу "Вечерње новости".
Сочиво (Фото: Jason Jacobs/Flickr.com) -
Сочиво (Фото: Jason Jacobs/Flickr.com)

Помало заборављено, сочиво је изузетно хранљива и љековита, високоенергетска намирница. Одличан је извор протеина и растворљивих биљних влакана која снижавају ниво глукозе и холестерола у крви, те на тај начин смањују потребу организма за инсулином код особа обољелих од дијабетеса.

С друге стране, његова нерастворљива влакна поспјешују варење и скраћују вријеме задржавања хране у дигестивном тракту, због чега се сматрају добром заштитом у смањивању ризика од појаве карцинома дебелог цријева.

Сочиво је прави рудник витамина Б групе, који повољно утичу на нервни систем, док висока концентрација гвожђа помаже у спријечавању појаве малокрвности. Захваљујући калијуму, подстиче избацивање воде из организма, регулише крвни притисак и срчани ритам.

Због високе концентрације витамина Б и великих количина угљених хидрата, сочиво представља и енергетски вриједну намирницу. Ова комбинација састојака чини га идеалном храном за све активне особе. Посебно се препоручује спортистима и људима изложеним великим физичким напорима.

Захваљујући свом сложеном саставу и присутним влакнима, угљени хидрати из сочива након оброка постепено одлазе у крвоток, што је још једна његова предност. Дуго одржава ситост и енергију и спријечава нападе хипогликемије.