latinica  ћирилица
19/08/2015 |  10:30 | Аутор: СРНА

Савјет за борбу против корупције против продаје Телекома

Савјет за борбу против корупције препоручио је Влади Србије да не продаје Телеком Србије сада, већ да га статусно и финансијски реструктурира због побољшања пословања.

"Стручна јавност указује да продаја Телекома нема економског оправдања. Према ставу Савета, продаја Телекома нема ни законског основа због телекомуникационе мреже, јер та имовина представља природно богатство које се не може отуђивати из државне својине", наводи се у мишљену овог владиног тијела.

Влади се предлаже да утврди да ли се у имовини Телекома налазе добра од општег интереса, односно природна богатства која се не могу отуђити из јавне својине и имовина коју користе државне таје службе /попут БИА, ВБА, ВОА/, пренијели су београдски медији.

У ставу тог владиног савјетодавног тијела, који је достављен медијима, тражи се да надлежне институције изврше ревизију пословања Телекома, јер је оно "дуги низ година нетранспарентно и под изразитим политичким утицајем".

Савјет оцјењује да би добит Телекома Србије могла да буде значајно већа када би то државно предузеће рационално и транспарентно пословало и извршило оптимизацију трошкова, који се односе на непотребно плаћање закупнина за пословни простор као и трошкова за рекламе и спонзорства.

Ако Влада остане при одлуци да прода Телеком, дужна је, истиче Савјет, да јасно одреди шта је предмет продаје, односно да ли продаје мрежу телекомуникационе инфраструктуре у јавној својини.

Србија је одредила да 58,11 одсто "Телекома Србија" неће продати испод 1,1 милијарду евра, а међу заинтересованима су "Дојче Телеком", "Телеком Словеније", велики руски оператер МТС, као и низ фондова.