latinica  ћирилица
19/08/2015 |  10:56 | Аутор: РТРС

Манастир Крка слави 400 година- патријарх Иринеј служио литургију (ВИДЕО)

Светом архијерејском литургијом, коју је предводио патријарх српски Иринеј, са митрополитима и епископима Српске цркве, у манастиру Крка је настављено обиљежавање четири вијека Богословије и стотину година од упокојења Епископа далматинског Никодима Милаша.
Манастир Крка (архива) -
Манастир Крка (архива)

 "Крка је, кроз вијекове, симбол опстанка Срба у Далмацији", истакао је патријарх Иринеј, рекавши да је седмовјековна историја манастира Крка свједок и чувар православља у овим страдалним крајевима.

 Прослави у Крки присуствују бројни званичници Србије, Српске и Хрватске, а осим Српске и Србије о Србима у Далмацији нема ко да брине, чувајући нашу заједничку традицију.


Духовно сабрање у манастиру Крка и посјета патријарха српског, како се очекује, додатно ће оснажити положај малобројне српске заједнице овдје у Далмацији.

У касним поподневним часовима, патријарх Иринеј ће посјетити Шибеник и Сплит, ондашње православне храмове, а састаће се с градоначелницима ових градова и бискупима римокатоличке цркве у Хрватској.

На синоћњој Свечаној академији поручено је да су трагови српског постојања у Далмацији веома дубоки, а четири вијека Богословије само су потврда упорности и борбе српског народа да остане и опстане на овим просторима, упркос многобројним историјским искушењима.

 

 У манастиру Крка богословско образовање стекло је преко 800 свештеника и више од 15 епископа.Манастир се налази  три и по километра источно од Кистања, у кањону ријеке Крке у Хрватској.

Од свога постојања, манастир Крка је био најзначајнији духовни и културни центар православља у Далмацији.

Почетком 17. вијека у манастиру је основана школа за образовање свештеника. Садашња Богословија Света Три Јерарха основана је 1966. године, док је са радом као двогодишња школа почела 1964. године.

Чубриловић: Нада у добросусједске односе и живот

Предсједник Народне скупштине Српске Недељко Чубриловић изразио је наду да више неће бити голгота српског народа на простору Епархије далматинске и да ће се ту развијати добросусједски односи, али и манастир Крка и живот у њему.

Чубриловић је рекао након Свете архијерејске литургије да присуство великог броја људи на Сведалматинском сабору говори о величини љубави према манастиру Крка, али и његовом значају, не само у духовном, већ и сваком другом смислу за српски народ на овом простору.

Он је подсјетио на чињеницу да је манастир, у преко 700 година свога постојања, прошао разне голготе и ратове, од великих свјетских до посљедњих на тлу бивше Југославије.

- Ниједан га није оставио без посљедица, али оне, на сву срећу, нису биле трајне. Живот се враћа, као и народ и ја се надам да ће, уз подршку осталих дијелова српског народа и овај народ овдје опстати, рекао је Чубриловић.

Предсједник Народне скупштине састао се данас, након Свете архијерејске литургије, са патријархом српским Иринејом и владикама Српске православне цркве и указао на потребу уједињавања у рјешавању проблема бројних епархија.

- Има епархија којима је заиста потребна помоћ, а поменуо бих Бихаћко-петровачку епархију, што треба институционално рјешавати. Мислим да они заслужују пуну пажњу и да њихов рад треба да дође до пуног изражаја, рекао је Чубриловић.