X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Здравосфера
21/08/2015 |  08:27 | Извор: ТАНЈУГ

Хрватска- Токсичне алге шире се плажама

Научници из Центра за истраживање мора у Ровињу упозоравању да се токсичне алге шире плажама од Истре све до Дубровника и да су најопасније за дјецу.

Токсичне алге шире се плажама Јадранског мора од Истре до Дубровника и да могу да донесу озбиљне здравствене проблеме, посебно за дјецу, преноси Јутарњи лист.

О токсичним алгама из рода "остреопсис" протеклих седмица се писало и у италијанским медијима, јер су се појавиле уз обалу Италије, док се у Хрватској на њихову појаву прво посумњало у акваторију Ровиња.

Након тога су научници Центра, Данијела Марић Фанкухен и њен супруг Мартин Фанкухен, сакупили узорке и провјерили под микроскопом о чему се ради.

Иако уочене алге нису опасне за здравље, одлучили су да о њиховој појави извијесте грађане и позвали особе које имају симптоме сличне прехлади да се обрате електронском поштом ровињском ЦИМ-у.

Примили су како наводе, мноштво дојава људи који су се купали на плажама од Дубровника преко острва Крка до Умага.

Они су одлучили да сакупе све податке и покушају да напишу пројекат како би заједно с колегама из Дубровника и Сплита развили мрежу станица која ће омогућити квалитетан мониторинг, а купачима правовремене информације о плажама сигурним за купање.