X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Твоје лице звучи познато
21/08/2015 |  15:11 | Извор: СРНА

НАСА: Астероид неће ударити у земљу сљедећег мјесеца

Свијет може да одахне, пошто је америчка НASA саопштила да се никакав гигантски астероид не креће према Земљи нити ће било шта из свемира ударити у нашу планету сљедећег мјесеца.

Блогови и поједини информативни веб сајтови пренијели су да ће велики астероид погодити Земљу у другој половини септембра недалеко од Порторика и да ће то изазвати велико уништење у околном региону.

Наса је саопштила да је ова теорија потпуно неоснована.

"Нема научне основе, нити било каквих доказа о томе да ће астероид или неко друго небеско тијело ударити у Земљу у том периоду", изјавио је Пол Ходас, менаџер Насине канцеларије за истраживање објеката у близини Земље.

Наса је саопштила да сви познати опасни астероиди имају шансу мању од 0,1 одсто да се сударе са Земљом у наредних 100 година, пренио је АФП.

"Када би постојао објекат довољно велики да може да изазове такво уништење у септембру, до сада бисмо имали нешто о њему", рекао је Ходас.

Наса је подсјетила да су теоретичари износили слична предвиђања у јавност и у прошлости, укључујући 2012. годину, када су очекивали уништење Земље због тумачења мајанског календара.

Ниједна од тих теорија нема научну основу и све су се показале нетачним.