latinica  ћирилица
28/08/2015 |  19:17 | Аутор: БЕТА

УНХЦР: Зашто их зовемо "мигранти"? Они су избјеглице

Избјеглица је свака особа која је приморана да напусти своју земљу због оружаног сукоба или опасности од прогона, док је мигрант неко ко је одлучио да дође у другу државу, најчешће због запослења или школовања, навео је данас УНХЦР, објашњавајући актуелне појмове који се ових дана учестало користе у медијима.

Представници УНХЦР су истовремено нагласили да држава која прими избјеглице, према њима има и одређене законске обавезе дефинисане међународним конвенцијама.

Већина људи који овог љета прелазе Средозмно море у покушају да се домогну Европе јесу избјеглице, а само мали број су мигранти, наглашава Високи комесаријат УН за избјеглице, у тексту који је данас објављен на сајту те организације.

Више од 60 милиона људи данас је присиљено да напусти пребивалиште, а покушаји хиљада људи да пређу Средоземно море у посљедње вријеме једна је од главних тема свјетских медија који неријетко погрешно користе термине и појмове мигрант и избјеглица, указује УНХЦР.

Избјеглице су, наглашава УНХЦР, заштићене међународним законима, у чијој су основи Конвенција о статусу избјеглица из 1951. године. Правни принципи које она обухвата садржани су у многим међународним, регионалним и националним прописима.

Један од основих принципа Конвенције о статусу избејглица јесте да они не могу бити враћени у земљу поријекла, уколико им су им тамо угрожени живот и слобода.

Та конвенција дефинише основне принципе заштите избјеглица и подразумијева не само забрану да они буду враћени у земље у којима им пријети опасност, него и њихово право на фер и ефикасне процедуре тражења азила, и поштовање њихових основних људских права.

То значи да свако за кога је утврђено да је избјеглица, има право да живи у достојанственим и безбједним условима, док год се за њега не нађе дугорочно рјешење.

Државе на чијој су територији избјеглице, имају обавезу да то обезбиједе, а УНХЦР у том циљу сарађује с њиховим властима којима даје неопходне савјете и подршку.

Мигранти су особе којима животи нису угрожени у земљама поријекла, нити им тамо пријети опасност од прогона. Они одлучују да оду у неку страну земљу из разних мотива, најчешће ради запослења или школовања. За разлику од избјеглица, мигранти у сваком тренутку безбједно могу да се врате у своје земље.

Мигранти подлежу искључиво законима земаља у којима се налазе, док је заштита избјеглица дефинисана и националним, и међународним прописима, и то је, објашњава УНХЦР, један од разлога због којих је веома важна разлика између та два термина, те и статуса.

Зато, закључује УНХЦР, мијешање та два термина може имати озбиљне посљедице по животе избјеглица и њихову безбједност, јер се они тако суочавају с опасношћу да им не буду поштована права загарантована међународним прописима.