latinica  ћирилица
01/09/2015 |  13:05 | Аутор: ТАНЈУГ

Обама: Климатске промјене - изазов садашњости

Предсједник САД Барак Обама упозорио је данас да климатске промјене нису више проблем будућности већ изазов са којим треба сада да се суочимо и који ће обиљежити наредни вијек.
Барак Обама - Фото: AP
Барак ОбамаФото: AP

Он је, такође, признао да су САД играју велику улогу у климатским промјенама, преноси АФП.

Како је рекао, Америка је други највећи емитер гасова са ефектом стаклене баште, одмах иза Кине и обавезала се да ће до 2025. године, у односу на 2005. годину, смањити емисију тих гасова за 26 до 28 одсто.

"Америка препознаје своју улогу у изазивању тог проблема и прихвата одговорност за његово рјешавање", рекао је Обама на конференцији о климатским променама у Аљасци.

Он је истакао да су климатске промјене "хитна и растућа" пријетња, која се дешава "овде и сада", а не решава довољно брзо.

Оне ће, како је додао, обиљежити драматичније него било који изазов прије њих контуре овога вијека.

"Људска активност угрожава климу много брже него што смо мислили", рекао је амерички предсједник истакавши да је наука доказала да је некада далека пријетња сада присутна.

Како је додао, климатске промјене које се не контролишу ускоро ће бити окидач свјетског конфликта и тиме "осудити нашу дјецу на планету без могућности за поправљање", преноси АП.

Начин на који становници Аљаске живе је већ промјењен, истакао је Обама.

Он је, такође, подсјетио на промјене попут одмрзавања ледника, топлијих и киселијих океана и ријека, миграција врста, ерозија обала и све дужих трајања сезона шумских пожара.

"Не реагујемо довољно брзо", нагласио је Обама.

Амерички предсједник изразио је наду да ће коначан договор о заштити планете бити постигнут у децембру на састанку у Паризу, на којем ће се окупити свјетски званичници како би се договорили о огранчавању раста глобалне температуре на два степена Целезијуса, што је ниво из прединдустријске ере.