latinica  ћирилица
02/09/2015 |  18:57 | Аутор: РТРС

Српска спремна за структурални дијалог о правосуђу у Бриселу (ВИДЕО)

Република Српска спремна је за наставак структуралног дијалога о правосуђу у Бриселу 10. септембра.

Ово је шанса да и дефинитвно буду разријешена сва отворена питања правосуђа у вези са надлежностима, злоупотребама и монополом Суда и Тужилаштва БиХ, чиме би био остварен циљ референдума у Српској, поручио је предсједник Милорад Додик.

Оно што је за Српски значајно - дијалог у Бриселу, у којем ће учествовати и европски комесар за проширење Јоханес Хан, водиће министри правде. Министар Антон Касиповић за нашу телевизију потврдио је да ће се представници Српске кретати искључиво у оквиру закључака Народне скупштине Републике Српске из априла, којима је и трасиран пут за наставак структуралног дијалога. 

Уочи 10. септембра у Српској су оптимистични да би структурални дијалог у Бриселу могао да направи искорак у реформи правосуђа БиХ. Предсједник Додик рекао је за Новинску агенцију РС, да очекује да ће овај дијалог дефинисати све што је неопходно да би реформа била свеобухватна, квалитетна, у складу са Уставом и надлежностима.

"Очекујем да тај структурални дијалог да основне и дефинитивне елементе за  реформу коју ће институције у складу са својим надлежностима веома ефикасно спровести до дана одржавања референдума", рекао је Додик.

А Српска вриједно ради на реформама. Већ је направљен концепт практично новог Закона о судовима на нивоу БиХ и стављен на сто пред министре правде у Савјету министара БиХ и Влади Федерације.

"Мислимо да на тај начин можемо да ријешимо темељно питање, а то је питање надлежности које до сада није било на одговарајући начин ријешено и омогућавало је да се изузимају одређени предмети", рекао је Антон Касиповић, министар правде Републике Српске.

Принципијелност Српске, сматра Касиповић, могла би његовим колегама да буде довољан аргумент да се дође до усаглашеног става којим ће отпутовати у Брисел. Буде ли усаглашен текст закона о судовима, из њега би могла да проистекну и друга важна законска рјешења.

"Закон о Тужилаштву БиХ, Закон о извршењу кривичних санкција, Кривични закон и увјерен сам да можемо да договоримо принципе на темељу којих бисмо уврстили и тему – будући рад ВСТС", додаје министар правде.

Буде ли договора у Бриселу, Српска неће имати разлога за референдум. А основни разлог референдума у Српској је у заједничкој изјави, коју је предсједник Додик још прије четири године потписао са бившом високом представницом ЕУ за спољну политику и безбједност Кетрин Ештон. Али, ништа од тога није завршено, ни дефинисано.

"Уколико се циљеви које смо изнијели у заједничкој изјави остваре, сами разлози за расписивање референдума могу да буду проглашени реализованим и у том погледу референдум је већ остварио свој циљ. Зато очекујем да ће структурални дијалог управо то урадити", закњучио је предсједник Српске.

Поновио је да референдум није никоме пријетња, да је то демократски израз воље и начин исказивања воље народа у свим демократским друштвима.