latinica  ћирилица
03/09/2015 |  15:12 | Аутор: СРНА

Ђокић: Савјет министара наноси штету Српској

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је у Бањалуци да је недопустиво да Савјет министара БиХ креира политике у сектору енергетике и наноси штету Српској.
Петар Ђокић - Фото: СРНА
Петар ЂокићФото: СРНА

Ђокић је подсјетио да су политике које се односе на сектор енергетике у надлежности ентитета, односно да је све прецизирано уставима ентитета и Уставом БиХ.

"Савјет министара БиХ може да ради на координацији ентитетских политика, а не да их креира. Упозоравамо представнике Републике Српске у институцијама БиХ да о томе воде рачуна", рекао је Ђокић.

Он је истакао да је Република Српска веома забринута због ставова директора Секретаријата Енергетске заједнице Јанеза Копача да БиХ треба увести санкције јер није извршила обавезе из трећег енергетског пакета.

"То не одражава чињенично стање и веома смо забринути због таквог става који се чује од представника међународне заједнице и организација. Забрињава и то што представници Републике Српске у Савјету министара БиХ мирно коментаришу могућност увођења санкција, као да су спремни да их прихвате", додао је Ђокић.

Он је нагласио да су БиХ и Република Српска потписале Споразум о оснивању Енергетске заједнице у оквиру које спроводе њене политике, смјернице и стандарде.

"Република Српска је у овој области извршила све обавезе. Донијели смо Стратегију развоја сектора енергетике до 2030. године, а Федерација БиХ није", каже Ђокић и напомиње да је Српска Законом о гасу уредила питање гаса, те да ће ове године донијети нови закон у овој области, чиме ће обухватити смјернице енергетске заједнице.

Он је напоменуо да је Српска против онога што неки желе да остваре посредством Савјета министара БиХ, односно да буде формирана нова регулаторна агенција за гас на нивоу БиХ.

"То би била још једна у низу сувишних институција на нивоу БиХ, а за тако нешто нема стварне надлежности. Представници Републике Српске у Савјету министара БиХ олако су подржали инцијативу о прикључивању БиХ јадранско-јонском гасоводу", рекао је Ђокић.

Он је оцијенио да би санкцијама у сектору енергетике био забрањен промет електричне енергије ван територије Српске и БиХ, што би погодило све електропривреде.

Ђокић је навео да се трећим енергетским пактом жели у БиХ спроводити класична политика, којом би се довело до девалвирања и промјена уставног система.

"Политика енергетске заједнице Европе каже да њихови ставови могу бити важнији од неких закона у одређеној земљи, али да не могу бити битнији од Устава", закључио је Ђокић.