latinica  ћирилица
04/09/2015 |  07:36 | Аутор: Б92

Њемачки клубови уједињени у помоћи избјеглицама

Њемачки фудбалски клубови јавно су објавили начине на које ће помоћи велики број избјеглица који долази у земљу.
Борусија Дортмунд - Бајерн Минхен (ФОТО:www.eurosport.com) -
Борусија Дортмунд - Бајерн Минхен (ФОТО:www.eurosport.com)

Њемачка је ове године добила највећи број азиланата икад. Очекује се да ће око 800.000 људи у 2015. години доћи у земљу, што је четири пута више него прошле године.

"Ово су јако тешка времена за ове људе, а ово је мали допринос њиховом одвраћању пажње од свакодневнице", саопштио је Мајнц позивајући мигранте да гледају утакмице тог клуба.

За сада се, међутим, највише истакао Бајерн Минхен, који је донирао милион евра за пројекте за помоћ мигрантима, те најавио отварање тренинг центар у којем ће дјеца и млади моћи да уче њемачки језик и у коме ће добити храну и опрему за фудбал.

Фудбалски навијачи већ дуже времена показују транспаренте солидарности, као што су "Избјеглице, добродошли", који је већ уобичајен призор на утакмицама Бундеслиге.

У Минхен је у четвртак допутовало више од 2.000 избјеглица, а полиција је објавила да је "презатрпана" донацијама грађана.

Репрезентација Њемачке је шампион свијета и такође се укључила у акцију. Џером Боатенг, Илкај Гиндоан, Бастијан Швајнштајгер, Месут Езил и Тони Крос су се у сриједу појавили у споту у коме промовишу толеранцију и поштовање.

Мајнц је на прошлу утакмицу позвао 200 миграната, а очекује се да ће на сљедећој домаћој, која се игра 18. септембра, бити око 400 њих.

Друголигашки клуб Билефелд додијелио је 500 карата избјеглицама за своју утакмицу против Хајденхајма. Клуб је навео да су све разграбљене у року од два сата.

У Борусији Дортмунд, која се већ дуго бори против екстремне деснице међу својим навијачима, један дио гледалаца годинама већ жели добродошлицу мигрантима. Клуб је недавно позвао 220 имиграната да гледају утакмицу Лиге Европа против Одса.

Дортмунд привлачи много избјеглица у потрази за бољим и сигурнијим животом, али овај град, који се налази у средишту индустријске регије Рур, служи такође и као централна тачка неонациста у држави Сјеверна Рајна-Вестфалија.

Клуб је до сада спроводио неколико мјера да би обуздао десничарско насиље и промовисао толеранцију, укључујући и чувену кампању "Нема пива за расисте". Клуб је такође негирао све примједбе да НЊмачка не може да приушти више миграната.

"Њемачка је једна од највећих и најпросперитетнијих земаља у Европи. Ако број апликација за азил ставите у пропорцију са бројем становника, види се да је Њемачка тек 10. на листи земаља у Европи", написао је клуб на свом сајту.

Бундеслигашки клубови Шалке и Хановер, као и нижерангирани Фортуна Диселдорф и Динамо Дрезден, такође су се укључили у акцију помоћи мигрантима.

А великодушност није ограничена само на фудбал – рукометни клуб Вецлар подијелио је 100 улазница за обе прве домаће утакмице у сезони.

Трећелигашки фудбалски клуб Бабелсберг из Берлина основао је прошле године клуб састављен искључиво од миграната који издржавају навијачи, а који се зове "Велком јунајтед" (Welcome United – Уједињена добродошлица) и који ће ове године почети своју прву сезону у нижим лигама Берлина.

"Желимо да се људи осјећају добродошло, без обзира зашто су напустили своје домове. Вјерујемо да свако људско биће може допринијети друштву", наводи се у саопштеју Бабелсберга.