latinica  ћирилица
04/09/2015 |  12:20 | Аутор: СРНА

Скулптуре инспирисане Kочићевим дјелом поклоњене Bањалучанима

Градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић захвалио је данас истакнутом француском умјетнику, скулптору Жоелу Басти за допринос у афирмацији Кочићевог књижевног дјела и Змијања, као и на поклоњеним скулптурама инспирисаним дјелом овог књижевног великана.
Бањалука - скулптуре испред храма Христа Спаситеља - Фото: СРНА
Бањалука - скулптуре испред храма Христа СпаситељаФото: СРНА

 Гаврановић се данас пред Храмом Христа Спаситеља сусрео са француским умјетником који је, поводом обиљежавања јубиларног 50. "Кочићевог збора" и живота и дјела Петра Кочића, урадио 10 скулптура на основу његових приповједака и описа ликова и поклонио их Бањалуци и Задужбини "Петар Кочић" Бањалука - Београд.

Према ријечима Гаврановића, једну скулптуру Баста је посебно издвојио, а посвећена је Кочићевом Змијањцу, ковачу Мићи Гајићу, који и данас живи и ради на Змијању.

Гаврановић је рекао да је инспирација француском умјетнику за израду скулптура сигурно била снажна зато што је Петар Кочић умјетнички дочаравао сваки лик.

"Зато имамо данас овдје од Давида Штрпца, Мргуде, Лује до бикова Јаблана и Рудоње скулптуре које су Бањалучани могли да виде од почетка отварања `Кочићевог збора` на неколико локација у граду", каже Гаврановић.

Он је рекао да ће скулптуре бити у Задужбини "Петар Кочић" Бањалука - Београд. "Прилика је да се овом француском умјетнику захвалимо на овом дару граду Бањалуци и грађанима, којима је омогућио да поново живе, бар неколико дана, са Кочићевим јунацима иако свакодневно пролазимо крај бројних Кочићевих јунака", сматра Гарановић.

Баста је рекао да му је било велико задовољство урадити скулптуре инспирисане дјелом Петра Кочића, истичући да му је сасвим природно да оне буду у Бањалуци зато што припадају овом граду.

Он је истакао да га је привукла јачина морала коју Петар Кочић даје у својим дјелима, као и то што истовремено пише и за дјецу и за одрасле. "Моје дјело и умјетност заснивају се на томе да правим сулптуре које стављам у град међу људе и тај контакт који ја остварујем са својим дјелима, са људима, ту исту јачину везе сам осјетио и у текстовима Петра Кочића", рекао је Баста.

Он је додао да се у Кочићевим дјелима осјети револт и борба, с којима се јако повезао.

Баста, који је за ову прилику обукао кошуљу са змијањским везом, рекао је да му се свиђа тај додир са традицијом у Кочићевим дјелима и овдашњом културом, те као омиљени лик Кочића навео Давида Штрпца.

Скулптуре француског умјетника Жоела Баста инспирисане дјелом Петра Кочића постављене су данас у порти Храма Христа Спаситеља и биће поклоњене Задужбини "Петар Кочић" Бањалука - Београд.