latinica  ћирилица
04/09/2015 |  12:57 | Аутор: Агенције

Бебе рођене на жељезничкој станици у Будимпешти зову се НАДА и СКЛОНИШТЕ

Усред картонских амбалажа и ћебади разбацаним по поду жељезничке станице Келети у Будимпешти, нашле су се и двије новорођене бебе избјеглице које леже у рукама мајки, несвјесне трагедије која их окружује.
Беба рођена на жељезничкој станици у Будимпешти - Фото: blic.rs
Беба рођена на жељезничкој станици у БудимпештиФото: blic.rs

Лист Дејли мејл преноси да је новорођеној дјевојчици дато име Садан што значи "Склониште". Рођана је у подземном пролазу поред станице, гдје њени отац и мајка са нестрпљењем чекају да се укрцају на воз за који вјерују да ће их одвести у безбједнији живот у Европи.

Сићушну бебу од ссвега четири дана снимиле су камере британског Скај њуза, док је умотана у ћебе мирно спавала поред својих поносних родитеља. Само неколико метара одатле, друга мајка изб,еглица старала се о својој беби Шемс која је рођена јуче усред хоса главног жељезничког терминала у Мађарској.

Ова дјевојчица, чије име може да се преведе као Сунчева свјетлост или Нада морала је да дође на свијет у прљавом подземном пролазу пошто су амбулантна кола одбила да превезу мајку у болницу. Синоћ је мајци и беби дозвољено да се укрцају на воз за Њемачку гдје им је обезбијеђена љекарска помоћ.

- Био је то диван моменат, али ми се срца распало што се десио на тако грозном мјесту - рекла је волонтерка невладине организације "Мајгрејшн ејд" која је помогала при порођају.

Ове бебе нашле су се међу хиљадама избјеглица које су покушавале да се укрцају на возове, док су их у томе спријечавали мађарски званичници који инсистирају на исправној документацији.