latinica  ћирилица
04/09/2015 |  13:24 | Аутор: СРНА

Отворено 44. "Бранково коло"

Бесједом пјесника Ђорђа Сладоја данас је свечано отворено 44. "Бранково коло" у најстаријој српској гимназији у Сремским Карловцима, гдје се од 1835. до 1841. године школовао Бранко Радичевић.
Сремски Карловци - Бранково коло - Сладоја - отварање - Фото: СРНА
Сремски Карловци - Бранково коло - Сладоја - отварањеФото: СРНА

Сладоје је у бесједи истакао да је Бранко Радичевић најбоље пјесме написао пред крај свог потресно кратког живота.

Директор "Бранковог кола" Ненад Грујичић, свечано уручујући Сладоју признање "Статуета Бранка Радичевића", рад вајара Јована Солдатовића, рекао је да је и Бранко Радичевић избјеглица и селидбеник.

"То се јасно види на мапи његовог кретања кроз живот, кратак свега три деценије: Славонски Брод, Земун, Сремски Карловци, Темишвар и Беч, одакле су Бранкови земни остаци 1883. године избегли на Стражилово. И у родном Славонском Броду нема више Бранковог споменика, порушен је у најновијем бесловесном рату, и тиме велики српски пјесник прогнан из мјеста рођења", напоменуо је Грујичић.

Престижна међународна награда "Бранко Радичевић" уручена је пјеснику Енесу Кишевићу из Загреба, саопштено је из "Бранковог кола".

У вечерњим часовима у Градској библиотеци у Новом Саду предвиђени су програми "Тако говоре песници", потом сусрет са Драганом Крагуљ, актуелним добитником награде "Печат вароши сремскокарловачке".

Пјесници ће сутра ходочастити Стражилово. На Бранков гроб цвијеће ће положити Јелена Алексић, која ће говорити и своју пјесму посвећену Радичевићу.

Глумац Бошко Петров говориће Бранкове пјесме, потом ће код "Бранковог чардака" награда "Стражилово" свечано бити уручена Анђелку Анушићу и Јелени Милошев.

На чувеном стражиловском митингу наступиће двадесетак пјесника.

У суботњем вечерњем термину, у Градској библиотеци у Новом Саду биће промовисане свјеже пјесничке књиге "Бранковог кола", Ивана Деспотовића и Горана Шауле.

У недјељу, у центру Сремских Карловаца, на Тргу Бранка Радичевића, код чесме "Четири лава", биће одржан чувени Турнир пјесника у шаху, по угледу на Бранка Радичевића, који је "шах играо врло вјешто и врло брзо покретао фигуре".