latinica  ћирилица
04/09/2015 |  14:42 | Аутор: СРНА

Сарадњом универзитета до унапређења високог образовања

Ректори универзитета у Источном Сарајеву и Бањалуци Радослав Грујић и Станко Станић данас су на консултативном састанку у Лукавици, којем су присуствовали и представници Министарства просвјете и културе Српске, разговарали о Приједлогу стратегије развоја високог образовања Српске 2015-2020. година, као и о измјенама Закона о високом образовању у Српској.
Студенти (Foto: wikimedia) -
Студенти (Foto: wikimedia)

На састанку је било ријечи и о размјени наставника и сарадника између два универзитета, лиценцирању студијских програма, уједначавању критеријума за кориштење студентских домова у Бањалуци и Источном Сарајеву, те о ребалансу буџета универзитета.

"Желимо да побољшамо, како документ Стратегије развоја високог образовања, тако и Закона о високом образовању", рекао је новинарима ректор Универзитета у Источном Сарајеву Радослав Грујић.

Он је истакао да ће проректори оба универзитета бити задужени да заједно са деканима факултета размотре могућности сарадње, односно могућности размјене наставника између два јавна универзитета у Српској, и да тај приједлог сачине до одржавања ректорске конференције у Бањалуци.

Грујић појашњава да се на тај начин желе замијенити хонорарно ангажовани наставници изван наших простора и да та досадашња непримјерена појава буде стављена под контролу.

"Једноставно, желимо да смањимо трошкове, а да подигнемо ниво квалитета научно-наставног процеса. Нико од наших професора неће моћи да држи наставу изван свог матичног универзитета, без дозволе ректора и Сената, а приоритет ће бити дат за предавања на ова два наша државна универзитета у Српској, у оквиру прописане норме", нагласио је Грујић.

Ректор Универзитета у Бањалуци Станко Станић поручио је да професори на оба универзитета морају бити посвећени студентима.

Према његовим ријечима, број "професора шетача" на Универзитету у Бањалуци сведен је на минимум, односно постоји само један професор који има два пуна радна односа, а слична ситуација је на осталим факултетима, захваљујући досљедној примјени правилника који регулише ова питања.

Помоћник министра просвјете и културе Српске за високо образовање Радмила Пејић истакла је да ће Министарство у Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о високом образовању уврстити све приједлоге и сугестије који су данас изнијели представници оба јавна универзитета у Српској.

"Надам се да ће на састанку радне групе, која ради на овом закону, 10. септембра у Бањалуци, све ово о чему су говорили ректори Станић и Грујић бити прихваћено, и да ћемо имати бољи закон", рекла је Пејићева.

Према њеним ријечима, ријеч је о захтјевима за прецизирањем врсте студија, односно да буде одређена јасна разлика између академског и струковног студија, да дође до пооштравања критеријума за избор звања, као и да буде прецизиран заједнички студијски програм, те дефинисано ко ће издавати такву диплому.

"Једном ријечју, желимо да унаприједимо квалитет високог образовања у Српској и побољшамо сарадњу наставника и сарадника универзитета у Источном Сарајеву и Бањалуци", навела је Пејићева.