latinica  ћирилица
04/09/2015 |  15:24 | Аутор: СРНА

Бенефиције за социјалне и борачке категорије при легализацији објеката

Министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић изјавила је да ће у Закону о уређењу простора и грађењу Републике Српске поново бити предвиђене бенефиције за социјалне и борачке категорије у процесу легализације бесправно изграђених објеката за индивидуално становање.
Сребренка Голић са начелником општине К. Дубица Милом Злојутром - Фото: СРНА
Сребренка Голић са начелником општине К. Дубица Милом ЗлојутромФото: СРНА

Голићева је након састанка са начелником општине Козарска Дубица Милом Злојутром и његовим сарадницима, рекла да је од ове општине добијена безрезервна сагласност да те категорије требају бити поново ослобођене надокнаде приликом легализације својих бесправно саграђених објеката, иако је то приход који би требало да иде у буџет локалне заједнице.

"Добили смо пуну подршку и начелника и надлежних одјељења када је ријеч о легализацији бесправно саграђених објеката, која се односи на спровођење одлуке Уставног суда, којом су обесправљене социјалне и бораче категорије. Ми у закону поново предвиђамо бенефиције за ове категорије", рекла је она.

Голићева, која је са руководством Козарске Дубице разговарала о привредном развоју локалне заједнице и начинима на које Министарство може подржати руководство општине, је подсјетила да су пројекти енергетске ефикасности које је кандидовала Козарска Дубица, а који се односе на санацију Основе школе "Свети Сава" и Дјечијег вртића "Пчелица", добили сагласност Министарства и ушли у прелиминарне прегледе од лиценцираних лица.

Вриједност пројеката износи 300.000 КМ и биће финансирани од Свјетске банке, а након израде пројектне доументације, расписивања тендера по стандардима финасијера, очекује се да ће реализација кренути најкасније у прољеће.

Голићева је додала да је са Злојутром разговарала и о регулационом плану Доња Градина, као и о граничном прелазу Доња Градина, гдје би била неопходна изградње треће коловозне траке у циљу несметаног одвијања саобраћаја, обзиром да се тај међународни гранични прелаз налази у насељеном мјесту.

"Начелник оптине ме је замолио за интервенцију да се покушају скратити рокови за усвајање регулационих планова, поготово када се појави сутуација да је због инвеститира потребна измјена планских докумената. Скраћивањем рокова који су прилично дуги омогућило би се лакше провођење процедуре и инвеститорима да лакше покрену инвестиције", навела је Голићева.

Начелник општине Миле Злојутро је захвалио Министарству за помоћ у релизацији пројеката у области енергетске ефикасности.

"Нажалост, општина има потребу за низом планских докумената, али за то немамо довољно средстава, па смо разговарали о могућим линијама којим би се у будућности могло доћи до средсатава за израду планске документације", рекао је Злојутро.

Он је додао да су Голићеву упознали да општина има у плану увођење лед расвјете на територији општине.

Захвалност Голићевој за указану подршку исказали су и посланик у Народној скупштини Републике Српске Дарко Бањац, који је нагласио да су пројекти који се односе на школске и предшколске установе од приоритенијих, када је ријеч о инвестицијама у инфраструктуру, те замјеник начелника општине Драган Јаћимовић, који је претходно угостио Голићеву у страначким просторијама СНСД-а у Козарској Дубици.

Голићева је након састанка у пратњи општинских званичника посјетила Основну школу "Свети Сава", вртић у Козарској Дубици и предузеће "Комуналац".