latinica  ћирилица
04/09/2015 |  15:29 | Аутор: СРНА

"Кочићев збор" оправдао очекивања

Организациони одбор 50. "Кочићевог збора" констатовао је да је овогодишња јубиларна манифестација, од 16. до 31. августа, оправдала очекивања и на достојанствен начин репрезентовала лик и дјело Петра Кочића, једног од најзначајнијих српских и јужнословенских књижевника.
"Кочићев збор", архив - Фото: РТРС
"Кочићев збор", архивФото: РТРС

На сједници Организационог одбора, на челу са предсједником Народне скупштине Републике Српске Недељком Чубриловићем, констатовано је да је на овогодишњем "Кочићевом збору", у књижевном и културно-умјетничком програму учествовало више од 300 књижевника, глумаца, музичара и других умјетника, те да су културне манифестације биле добро посјећене.

Организациони одбор констатовао је да је највећи дио институција и појединаца, који су били укључени у организацију једног од најзначајнијих овогодишњих културно-умјетничких и друштвених догађаја у Републици Српској, успјешно реализовао своје обавезе, саопштено је из Организационог одбора.

Истакнута је подршка предсједника Републике Српске, Владе, града Бањалука и институција и установа Србије, посебно Конзулата у Бањалуци.

Према подацима припадника Центра јавне безбједности Бањалука, централној манифестацији и овогодишњем збору присуствовало је 45.000 посјетилаца.

Организациони одбор закључио је да је, у сарадњи са Завичајним друштвом "Змијање", већ сада потребно приступити припремама за организовање 51. "Кочићевог збора", посебно имајући у виду чињеницу да се идуће године обиљежава сто година од смрти књижевника и народног трибуна Петра Кочића.