latinica  ћирилица
04/09/2015 |  15:49 | Аутор: ТАНЈУГ

Њемачка тражи строжа правила за западни Балкан

Њемачка је позвала Европску унију да пооштри правила за добијање азила за држављане земаља западног Балкана, описавши државе тог региона као "сигурне земље поријекла", саопштио је портпарол њемачке владе.

"Земље западног Балкана иду ка Европи, неке од њих имају амбиције да поднесу захтјев за чланство (ЕУ)", рекао је Штефен Зајберт.

"Оне су заправо по дефиницији државе у којима не може бити политичких притисака или грађанског рата, а то су ситуације које дају основ за пружање заштите", закључио је Зајберт, преноси АФП, док таблиод "Билд", пише да канцеларка Ангела Меркел овога викенда жели са коалиционим партнерима, социјалдемократама, да разговара о плану за рјешење избјегличких питања који, између осталог, предвиђа пооштрења услова за добијање азила и скраћење рока за депортацију обдијаних азиланата са Балкана на једну седмицу.

Онај ко из "земаља сигурног поријекла", попут Србије, БиХ или Македоније дође у Њемачку, требало би да у року од једне седмице буде назад депортован и да добије забрану усласка до пет година. Осим Тога Круг "земаља сигурног поријекла" требало би да буде проширен и на Албанију, Косово и Црну Гору, преноси овај таблиод, планове Меркелове.

Зајберт је данас, говорећи о избјеглицама, нагласио, како преносе њемачкци медији, да влада у Берлину тражи од Мађарске да избјеглицама које су у ту земљу стигле омогући азилантски поступак.

Та тема је била и предмет разговора шефа Канцеларске службе Петра Алтмајера са мађарским амбасадором у Берлину, рекао је Зајберт и додао да то, што Њемачка тренутно не враћа сиријске избјеглице назад у Мађарску, не мијења на чињеници да је Мађарска правно обавезна да региструје избјеглице које у ту земљу стигну, збрине их и омогући покретање азилантског поступка.

Поводом избјегличке кризе данас је шеф њемачке дипломатије Франк-Валтер Штајнмајер захтијевао од ЕУ-земаља заједништво.

"Ми тај задатак нећемо савладати, ако не престанемо да прстом упиремо на комшије", рекао је Штајнмајер у Луксембургу на састанку шефова дипломатије ЕУ-земаља, пренијели су њемачкци медији.

Он је упозорио да међусобне оптужбе неће довести до тога да се проблем избјеглица стави под контролу, преносе њемачки медији.