latinica  ћирилица
04/09/2015 |  16:15 | Аутор: СРНА

Милановић: Прихватљиве квоте о распоређивању, а не зидови

Хрватски премијер Зоран Милановић рекао је да му је прихватљиво да квоте о распоређивању избјеглица одређује Европска комисија и да државе чланице то прихвате, али да му није прихватљиво дизање зидова и ограда како би се на тај начин онемогућили мигранти у њиховој потрази за бољим животом.
Зоран Милановић - Фото: AP
Зоран МилановићФото: AP

- Европска комисија у Бриселу комбинује бројке око прихватања избјеглица и то ми није неприхватљиво, да они одреде квоте а држава то прихвати. Спремни смо о томе разговарати - рекао је Милановић током посјете Лудбрегу, реагујући на информације да би Хрватска умјесто 500 требало да прихвати око 3.200 избјеглица.

Милановић је истакао да су то људи који су јако мотивисани да дођу, да раде, стварају и буду дио заједнице и да је свјестан да их не занима Хрватска већ Њемачка, Аустрија или Шведска, али да се Хрватска не може скривати и окретати главу од реалности.

Говорећи о најави мађарског премијера Виктора Орбана о евентуалној градњи зида и на граници с Хрватском, Милановић је оцијенио да Орбан има "чудне ставове", преносе хрватски медији.

- Орбан прича о угрожености хришћанских вриједности у Европи. Као, долазе не знам какве хорде муслимана који су мање вриједни. Међутим, долази један промил европског становништва и људи који су изразито мотивисани да успију и да буду ту и то се види. Гину за шансу за успјех. Не вјерујем у ограде. То нису непријатељи, а Мађарској тај зид неће ништа помоћи - закључио је Милановић.