latinica  ћирилица
04/09/2015 |  17:07 | Аутор: СРНА

УИО БиХ: Сумња у незаконите радње 23 правна и физичка лица

Сумња се да су у случају "Кекеровић и други" 23 правна и физичка лица на незаконит начин тражила и остварила поврат ПДВ-а, при чему је буџет БиХ оштећен за 9,6 милиона КМ, саопштено је данас из Управе за индиректно опорезивање БиХ.
Управа за индиректно опорезивање - Фото: РТРС
Управа за индиректно опорезивањеФото: РТРС

Истражиоци УИО БиХ ће до окончања случаја "Кекеровић и други" пред Судом БиХ подржавати све активности правосудних органа у овом предмету, како би и сва остала правна и физичка лица из овог предмета била одговарајуће кажњена, а незаконито узета средства по основу ПДВ-а враћена у буџет БиХ.

Истражиоци УИО БиХ од почетка су укључени у случај "Кекеровић и други", а и даље раде са тужиоцем Посебног одјељења за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилашта БиХ.

УИО БИХ подсјећа да је незаконите поврате ПДВ-а у предмету "МБ - Кекеровић и други" открила још 2009. године.

Случај је откривен након што је инспектор УИО у Сектору за порезе у Регионалном центру Бањалука у контроли код обвезника "МБ - Кекеровић" открио фактуру другог обвезника који је у истом обрачунском периоду поднио ПДВ пријаву са нулом, што значи да уопште није имао промет у контролисаном мјесецу.

Након тога, инспектори УИО ушли су у детаљну контролу код обвезника "МБ - Кекеровић" и осталих повезаних правних лица.

По окончању истражних радњи, први извјештај о постојању сумње да су почињена кривична дјела пореске и царинске преваре и пореске утаје, те прања новца и организованог криминала УИО је прослиједила Тужилаштву БиХ у априлу 2010. године, а допуну тог извјештаја у фебруару 2012. године.

УИО БиХ подсјећа да је од успостављања УИО до средине 2015. године Управа Тужилаштву БиХ прослиједила укупно 1.233 извјештаја о постојању сумње да је оштећен буџет БиХ због кривичних ђела из области индиректних пореза са укупно процијењеном штетом од 226 милиона КМ.

Млађен Кекеровић споразумно је признао кривицу за финансијски криминал, за шта му је предвиђена јединствена казна затвора од 10 година и одузимање незаконите имовинске користи у износу од око четири милиона КМ, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Тужилаштво БиХ подигло је у априлу 2014. године оптужницу у предмету "Млађен Кекеровић и други", којом је 11 физичких лица и 12 предузећа оптужено за пореску утају, незаконит поврат ПДВ-а у износу од 10 милиона КМ, спречавање доказивања, те фалсификовање и уништавање пословних или трговачких књига или исправа.