latinica  ћирилица
04/09/2015 |  17:21 | Аутор: СРНА

Новак: Јача енергетска сарадња Москве и Пекинга

Низ предности које имају кинески партнери омогућиће да се трговинска размјена Русије и Кине у блиској будућности подигне са 100 милијарди евра на 200 милијарди евра, изјавио је руски министар енергетике Александар Новак.

 - Кинески партнери данас су заиста конкурентни и имају предност јер могу да привуку јефтино финансирање по ниским стопама, са учешћем кинеских банака које могу да кредитирају пројекте - рекао је Новак у интервјуу телевизији "Раша тудеј".

Новак је рекао да је основан посебан кинески фонд "Пут свиле" са капиталом од 40 милијарди долара, који такође може да улаже у ове пројекте и да их кредитира, позивајући се на низ уговора који су потписани са великим кинеским компанијама.

- Међу тим предузећима су кинеска нафтна и хемијска компанија СИНОЕК, национална нафтно-гасна корпорација КНПК, Фонд "Пут свиле" и компанија "Хем Чајна". Са тим компанијама руска страна је потписала низ уговора о испоруци нафте, изградњи гасно-хемијских предузећа и привлачењу инвестиција у ту сферу - додао је Новак.

Према његовим ријечима, ријеч је о читавом низу пројеката који сарадњу у енергетици подижу на нови ниво и омогућавају да даљи развој и да се постижу циљеви које су поставила руководства ове двије државе, а то су развијање енергетске сарадње и повећање трговинске размјене.

- Ти послови достижу вриједност у висини од 100 милијарди евра, са тенденцијом раста до 200 милијарди евра у блиској будућности - додао је руски министар.

Новак је, такође, најавио да ће ускоро отпутовати у Пакистан, гдје је планирано потписивање споразума о изградњи гасовода "Сјевер-Југ". Посјета је планирана за крај септембра.

Министар енергетике је подсјетио да се тренутно не говори о изградњи гасовода у Бугарској јер је реализација пројекта "Јужни ток" обустављена, али не кривицом Русије.

- У складу са договором са нашим турским партнерима, реализујемо пројекат "Турски ток" и преговарамо о реализацији изградње система за пренос гаса и гасовода на граници Турске и Грчке - објаснио је Новак.