latinica  ћирилица
04/09/2015 |  17:56 | Аутор: СРНА

Ђокић у Шамцу: Помоћ у санацији штете у привреди

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је данас у Шамцу да је планирано да у наредне двије седмице буде одржана сједница Управног одбора Фонда солидарности Српске на којој ће бити одлучено о издвајању износа овој општини за санацију штете у привреди коју су причиниле прошлогодишње поплаве.
Ђокић у  Шамцу - Фото: СРНА
Ђокић у ШамцуФото: СРНА

"Који ће износ бити још не могу рећи, али је за ове намјене преостало укупно 14 милиона КМ. Претходних шест милиона КМ је плаћено Добоју, а укупан износ средстава која су издвојена за те намјене у Фонду је 20 милиона КМ", навео је Ђокић.

Ђокић, који је са начелником општине Шамац Савом Минићем и привредном делегацијом општине разговарао о санацији штете и иницијативи за оснивање општинског удружења привредника, навео је да су захтјеви привредника реални и да их треба што је могуће прије разматрати на сједници Управног одбора Фонда солидарности.

"Влада Републике Српске подржава рад Фонда и раније смо установили критеријуме да приоритет у дознаци средстава за штету од поплава из Фонда имају Шамац и Добој, с обзиром на то да је карактер поплава у ове двије локалне заједнице био посебан, већи него у другим општинама", напоменуо је Ђокић.

Он је подсјетио да је домаћинствима која су претрпјела штету у Шамцу исплаћен износ у ваучерима, као и помоћ пољопривредницима за опоравак од поплава.

Ђокић је навео да је данас разговарано о подршци општини Шамац у даљим развојним активностима, као и подршци привреди.

"У наредном периоду имаћемо састанке и у Републици Српској и ван Српске са пословним партнерима и онима који су заинтересовани да дођу и улажу капитал, а и са домаћим компанијама. Договорили смо метод обраде података и представљање онога што су посебне могућности шамачке привреде и предузећа спремних за сарадњу", рекао је Ђокић.

Према његовим ријечима, на састанку је наглашено да ће се у наредном периоду на разне начине помоћи привредним субјектима у прибављању сертификата за одређене групе производа којима наступају на спољним тржиштима.

Ђокић је за 18. септембар у Шамцу најавио сусрет са привредницима са којима ће разговарати и о новим могућностима и посјетити њемачку компанију "Бадер", која је показалу велику солидарност, иако је претрпјела огромну штету.

"`Бадер` заслужује да на посебан начин буде поменут, јер су помогли раднике који су радили код њих. Одвели су их у Њемачку да раде, а послије, када се могло радити у `Бадеру`, поново су враћени у Шамац. Такве добре примјере треба истаћи и подржати", рекао је Ђокић.

Предсједник Иницијативног одбора удружења привредника општине Шамац Чедомир Боројевић рекао је да би пет милиона марака вратило ову локалну заједницу на пут оздрављења и вратило на посао они који су га изгубили због штете.

Према његовим ријечима, привреда је још у фази опоравка и привредници који раде користе капацитете у обиму 30 одсто.

Начелник општине Шамац Саво Минић рекао је да је прије посјете министра одржан састанак са Иницијативним одбором привредника општине Шамац и постигнута сагласнот о начину пођеле помоћи из Фонда.

Минић је навео да је штета у привреди у општини Шамац, према службеним подацима, 41 милион марака, а штету је претрпјело више од 300 привредних субјеката.