latinica  ћирилица
04/09/2015 |  18:32 | Аутор: РТРС

Предсједништво СДА у Бањалуци, Изетбеговић: Поништити референдум (ВИДЕО)

У Бањалуци је данас први пут одржана сједница Предсједништва СДА и то Народној скупштини РС, што је отворило спекулације о приближавању СДА позиционим странкама у Срспкој. Предсједник СНСД-а Милорад Додик каже да та странка не прихвата никакво учешће у заједничким институцијама БиХ у оваквој консталацији односа. "Не размишљамо да се укључимо у рад Савјета министара који показује перманентну неспособност", истакао је Додик.
Бакир Изетбеговић - Фото: РТРС
Бакир ИзетбеговићФото: РТРС

За СДА одлука о референдуму о раду Суда и Тужилаштва мора бити стављена ван снаге. На питање да ли ће разговарати са предсједником СНСД-а, Милорадом Додиком, Изетбеговић је рекао да ће за то бити прилике.

С друге стране, Додик каже: "Бакир Изетбеговић је бошњачки члан Предсједништва БиХ и ако буде питања због којих треба да се састану чланови Предсједништва БиХ са представницима органа Републике Српске, није спорно. У овом тренутку не видим ниједан разлог, нити потребу за тим", поручио је Додик.

Каже и да СНСД нема намјеру да сарађује са СДА као политичком партијом која у континуитету показује лоше намјере према Републици Српској. Додик јасно одбацује било какво политичко партнерство и додаје да разумије потребу Изетбеговића да у Републици Српској има полтроне.

"Он се понаша веома славодобитно. Неки дан у Зеници рекао је да има добре сараднике у Републици Српској. То иде на штету Републике Српске, али за то се не може кривити Бакир Изетбеговић, јер да нема људи из СДС-а, то се не би дешавало", каже Додик.

За потпредсједника републичког Парламента, Ненада Стевандића, Изетбеговић својим доласком покушава да покаже политичке мишиће или да, како каже, збаци екстремистичку одору коју је сам себи прибавио и обуче преговарачку.

Предсједник Српске сматра да је добро што је Изетбеговић дошао у Народну скупштину јер је она институција Републике Српске, што значи да је Изетбеговић коначно прихватио Републику Српску као такву.

"Тако ћемо то тумачити. Вјерујем да он неће ово демантовати и да његов долазак овдје потврђује стабилност Републике Српске. Радује нас да је он овим манифестовао подршку Републици Српској", рекао је Додик.

Није познато да ли се Бакир Изетбеговић у Бањалуци састао са другим политичким лидерима странака из Републике Српске.