latinica  ћирилица
04/09/2015 |  18:38 | Аутор: РТРС

Кошаркашка грозница тресе Европу: Почиње Евробаскет

У суботу почиње шампионат Европе у кошарци.
Маскота ЕП у кошарци 2015 (фото:eurobasket2015.org) -
Маскота ЕП у кошарци 2015 (фото:eurobasket2015.org)

Утакмице Европског првентва у кошарци преносиће Телевизија Републике Српске, а у нашем програму у наредних 20 дана можете погледати укупно 38 мечева.

Први пут у историји утакмици групне фазе играће се у четири земље, након што је првобитно изабраном домаћину Украјини због нестабилне политичке ситуације одузето домаћинство. Због свега тога, али и због кратког рока за нови избор дмоаћина одлучено је да се шампионат одржи у четири земље.

Тако ће четири групе бити распоређене у четири земље, Француској (А група), Њемачкој (група Б), Хрватска (група Ц) и Летонија (група Д).

Градови домаћини биће Монпеље, Берлин, Загреб и Рига. Завршница такмичења одржаће се у Француској, на стадиону Стаде "Пјер-Морој" у Лилу, који има капацитет 27.000 мјеста.

УЧЕСНИЦИ

На шампионату Старог континента наступиће 24 земље, а по четири најбоље селекције из сваке од четири групе пласираће се у осмину финала.

Кроз другу рунду квалификација наступ на такмичењу изборило 13 селекција (Летонија, Израел, Босна и Херцеговина, Белгија, Грузија, Чешка, Њемачка, Холандија, Пољска, Македонија, Италија, Русија и Исланд), побједник прве рунде квалификцаија (Естонија), три су добиле позивнице организатора (Финска, Грчка и Турска), као и најбољих седам репрезентација са претходног првенства Европе (Француска, Литванија, Шпанија, Хрвтска, Словенија, Украјина и Србија).

Еуробаскет 2015 (фото: FIBA/Romans Koksarovs)

У групу А смјештене су селекције Русије, Босне и Херцеговине, Француске, Финске, Пољске и Израела. Групу Б чине Исланд, Турска, Шпанија, Србија, Италија и Њемачка. Холандија, Грчка, Хрвстска, Словенија, Македонија и Грузија чине групу Ц, док су у групи Д Естонија, Летонија, Литванија, Украјина, Белгија и Чешка.

СРБИЈА У "ГРУПИ СМРТИ"- ЧЕТИРИ ШАМПИОНА ЕВРОПЕ У БЕРЛИНУ

Репрезентација Србије утакмице групне фазе играће у Берлину, у групи Б, у којој су још Исланд, Турска, Шпанија, Италија и домаћин Њемачка. О каквој групи је ријеч најбоље говоре подаци да су у групи четири бивша европска шампиона.

Репрезентација Србије је освајач пет медаља са шампионата Старог континента, од којих су три златне, те по једна сребрна и бронзана. Сва злата освојена су под именима СФРЈ или Југославија, а једина медаља под заставом Србије освојена је 2009. године и била је сребрна.

Иако на предтојећем Евробаскету бране бронзу са ЕП из Словеније 2013. године, Шпанци су двије евроспке смотре прије оне у Словенији освајали злата (2011. у Литванији и двије године раније у Пољској). Поред тога "Црвена фурија" је власник шест сребрних медаља и три бронзе.

Италијани имају 10 медаља са европских првенстава, од којих су двије златне (1983. и 1999.), те по четири сребра и бронзе.

Домаћин групе Б је шампион Европе из 1993, и освајач бронзе са такмичења 2002. године.

Селекција Турске освојила је сребро 2001. године на Европском првенству чији је била домаћин.

Кошаркаши Исланда имају свој историјски, премијерни наступ на завршној смотри најбољих селекција Европе.

ФАВОРИТИ

О фаворитима је тешко и незахвално говорити говорити. Можда нас је у то највише увјерило протекло Свјетско првенство, на којем су сви Шпацима као фантастичној селекцији али и домаћинима такмичења, давали велике шансе. На крају, "Црвана фурија" није могла даље од четвртинала, гдје ју је зауставила Француска. "Триколори" су и на овом такмичењу сигурно једни од главних фаворита за трон, а да ли ће их снаћи судбина Шпанаца, видјећемо у наредних 15 дана, колико траје шампионат Европе.

Француска

Француска фаворит групе А, а вјероватно и цијелог првенства. Позиву у репрезентацију су се одазвала највећа имена, међу којима су и НБА звијезде Тони Паркер и Борис Диао. Сулудо је трошити ријечи на тим "Триколора". Паркер је чевероструки НБА првак, док Диао има један прстен.

Винсен Коле и Тони Паркер

Подршка НБА звијездама биће Нандо Де Коло, Еван Фурније, Микаел Жалабал. Гобер са својих 2013. цм и бивши центар Партизана Жофри Ловерњ (209 цм) сигурно ће правити велике проблеме свима у скок игри. Спојимо ли Паркерову генијалност, Диаово искуство, Батумов, Де Колов и Фоурниеров шут за три поена, Французи су с правом фаворит за наслов шампиона.

Србија

Кошаркаши Србије долазе у Берлин као вицешампиони свијета. "Орлови" су у Шпанији у полуфиналу бацили на кољена Французе и у финалу доживјели пораз од недодирљивих Американаца.

Александар Ђорђевић је направио сјајан посао са "Орловима", који су у након уигравања у групној фази Мундобакета "протутњали" кроз нокаут фазу, поразивши Грчку, Бразил и домаћине овогодишњег првенства.

Србија у свом тиму има најкориснијег играча протекле сезоне Евролиге, Немању Бјелицу, који је у дресу Фенербахчеа остваривао учинак од 12.1 поена и 8.5 скокова по утакмици. Бјелица је био један од најважнијиих играча у тиму који је, предвођен Жељком Обрадовићем, први пут играо на фајнал фору. Сјајне партије Бјелице нису остале непримјећене, тако да ће од наредне сезоне носити дрес Минесоте.

О Милошу Теодосићу не треба трошити пуно ријеши. Један од најбољих плејмејкера Евопре са московским ЦСКА је освојио треће мејсто на фајнал фору прошлозезонеског издања Евролиге са просјечним учинком од 14.8 поена и седам асистенција по мечу. Споменимо и то да је Тео прошле године био најкориснији играч плеј офа руске лиге. Теодосић је истински капитен на терену који улијева повјерење свима, често преузима одговорност и доноси превагу на парекету.

Највећа снага српског тима управо је тандем Теодосић-Бјелица.

Милош Теодосић

На шампионату на жалост нема Бобана Марјановића, а проблем селектору Ђорђевићу могу правити повреде Стефана Марковића и Богдана Богдановића. Међутим, ту су Никола Калинић и Зоран Ерцег, који имају одличне сезоне иза себе.

Шпанија

Шпанци стижу у Берлин без неколико великих имена. У тиму "Црвене фурије" нам Калдерона, Навара, Рубија, Ибаке и Марка Гасола. Међутим, Шпанци итекако имају довољно адута за један добар резултат.

Пау Гасол (фото: kiaenzona.com)

Ту је велика НБА звијезда Пау Гасол, који са репрезентацијом има освојена два злата. Прошле године су Шпанију су сви видјели у финалу Мундобскета, међутим они су стали у четвртфиналу. За сениорску екипу Барселоне, Гасол је заиграо у сезони 1998-1999, а већ двије године касније је већ био на драфту. Наступао је за Атланту, Мемфис, да би 2008. године обукао дрес Лејкерса. У посљедњој сезони у дресу "Језерџија" Пау је имао просјек од 17,4, поена и 9,7 скокова по утакмици. Шпанци су ослабљени, али са Гасолом у тиму и са већ уиграним играчима Реала Рудијем Фернандезом, Сергиом Љуљом, Фелипеом Рејесом, као и Николом Миротићем сигурно може до краја.

Остали...

Запаженији резултат могли би направити Италијани, који покушавају да врате репрезентацију у европски врх. Са Барњанијем, Белинелијем и Галинаријем у тиму, сигурни ће бити "тврд орах" сваком противнику.

Галинари, Белинели и Барњани (фото: gazzetta.it)

Грчка је, уз Хрватску, главни фаворит за пролаз у групи Ц. "Хелени" у тиму имају Василиса Спанулиса, који може сам ријешити сваку утакмицу, а подршка ће му бити Принтезис, Слукас, Манцарис, Папаниколау и Зисис. Грчка је секекција која може може изенандити сваког ривала.

Репезентација Турске, са Боганом Тањевићем на клупи, такође неће бити лак противнике никоме. Иако у тиму нема Горана Драгића, Словенци би могли изненадити Хрватску и Грчку у групи Ц. Селектор Јуре Здовц је добро посложио екипу која са Зораном Драгићем, Јаком Блажичем и Клеменом Препеличем може бити мало изненађење турнира.

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА БЕЗ ТЕЛЕТОВИЋА, ЂЕДОВИЋА И НУРКИЋА

Репрезентације Босне и Херцеговине на шампионату Европе наступиће без прве звијезде тима, Мирзе Телетовића. Поред играча Бруклин Нетса, селектор Душко Ивановић у Француску није повео ни Јусуфа Нуркића и Нихада Ђедовића, тако да су шансе за неким запаженијим резултатом доста мале. Међутим управо та растерећеност може им помоћи да одиграју неколико добрих утакмица и покушају изборити нокаут фазу. Селекција БиХ је до сада учествовала осам пута на завршним смотрама шампионата Европе, а најбољи резултат остварила је 1993, када је заузела треће мјесто.

Адути БиХ селекције су организатори игре Цедевите и Бајерна Немања Гордић и Алекс Ренфро, као и ниско крило Остендеа Недим Буза. Поред ове тројице играча Ивановић је на шампионат Европе повео и Мухамеда Пашалића, Адина Врабца, Милана Милошевића, Марка Шутала, Далибора Першића, Елмедина Кикановића, Едина Бавчића, Марија Тодића и Андрију Стипановића.

Кошаркаши репрезентације Босне и Херцеговине

Босна и Херцеговина је у групи А, заједно са домаћином Француском, Русијом, Финском, Изреалом и Пољском, са којом ће се састати у првом колу 5. Септембра.

ФИНАЛЕ НА ФУДБАЛСКОМ СТАДИОНУ

Мајстори игре по обучима бориће се да да стигну до нокаут фазе у четири града. Утакмице групне фазе играће се у Монпељеу, Берлину, Загребу и Риги.

Французи ће угостити селекције групе А у "Парк и Суитс" арени у Монпељеу, капацитета 10.700 мјеста.

Селекција Србије, уз остале учеснице групе Б играће своје утакмице у берлинској "Мерцедес бенц арени" која има капацитет 14.500 мјеста.

Највећи капацитет, када је ријеч о дворанама у којима ће се одиграти групна фаза, има "Арена" у Загребу (16.500) мјеста, док је "Арена" у Риги дворана за 11.200 мјеста.

Завршница такмичења одржаће се у Француској, на стадиону "Пјер-Морој" у Лилу, који има капацитет 27.000 мјеста. Овај мултифукнкционални стадион отворен је 2012. године, а његова изградња је коштала 282 милионадолара.

Стадион "Пјер Морој" у Лилу

НБА ИГРАЧИ НА ЕВРОПСКОМ ПРВЕНСТВУ

О томе какав нас спортски догађај очекује говори и број играча који ван репрезентативних обавеза играју у најјачој лиги на свијету. Овогодишњи Еворбаскет имаће највише НБА играча у историји тог такмичења, чак 28.

Француску смо већ означили као једног од највећих фаворита такмичења, чему у прилог иде и чињеница да ће на првенству Европе имати највише НБА играча, чак шест. По три играча из америчке професионалне лиге на Евробаскету имају Хрватска, Њемачка, Италија и Грчка, по два Турска и Шпанија, док Израел, Литванија, Пољска, Србија, Грузија и Украјина у тиму имају по једну НБА звијезду.

Француска:

Никола Батум (Шарлот Хорнетс)
Борис Диао (Сан Антонио Спарс)
Еван Фурније (Орландо Меџик)
Руди Гобер (Јута Џез)
Жофри Ловерњ (Денвер Нагетс)
Тони Паркер (Сан Антонио Спарс)

Хрватска:

Бојан Богдановић (Бруклин Нетс)
Марио Хезоња (Орландо Меџик)
Дамјан Рудеж (Минесота Тимбервулвс)

Њемачка:

Дирк Новицки (Далас Маверикс)
Тибор Плајс (Јута Џез)
Денис Шредер (Атланта Хокс)

Дирк Новицки у дресу Далас Маверикса (фото:nbaserbia.com)

Грчка:

Јанис Атетокумпо (Милвоки Бакс)
Коста Куфос (Сакраменто Кингс)
Костас Папаниколау (Денвер Нагетс)

Италија:

Андреа Барњани (Бруклин Нетс)
Марко Белинели (Сакраменто Кингс)
Данило Галинари (Денвер Нагетс)

Шпанија:

Пау Гасол (Чикаго Булс)
Никола Миротић (Чикаго Булс)

Турска:

Фуркан Алдемир (Филаделфија 76ерс)
Ерсан Иљасова (Детроит Пистонс)

Србија:

Немања Бјелица (Минесота Тимбервулвс)

Израел:

Омри Каспи (Сакраменто Кингс)

Литванија:

Јонас Валанчиунас (Торонто Репторс)

Пољска:

Марћин Гортат (Вашингтон Визардс)

Грузија:

Заза Пачулија (Далас Маверикс)

Украјина:

Алекс Лен (Финикс Санс)

РУСИ БЕЗ ПРЕМЦА, ЛИТВАНИЈА НАУСПЈЕШНИЈА КАО САМОСТАЛНА ДРЖАВА

Репрезентација Русије најтрофејнија је селекција која наступа на овогодишњем Мундобаскету, уколико се рачунају и наслијеђена одличја из СССР-а. Руси су власници чак 25 медаља, од којих су 15 најсјаније.

Србија је са наслијеђеним медаљама из бивше државе на другом мјесту са осам златних медаља.

Међутим, када говоримо од земљама које су до медаља стигле као самосталне, на првом мјесту је Литванија са три златна одличја, затим слиједе Шпанија, Италија и Грчка са по двије златне медаље.

Вјечна листа побједника:

СССР/Русија 15-4-6
Југославија/Србија 8-6-4
Литванија 3-2-1
Шпанија 2-6-3
Италија 2-4-4
Грчка 2-1-2
Чехословачка 1-6-5
Француска 1-2-5
Мађарска 1-1-1
Летонија 1-1-0
Њемачка 1-1-0
Египат 1-0-1
Пољска 0-1-3
Бугарска 0-1-1
Израел 0-1-0
Турска 0-1-0
Хрватска 0-0-2

Посљедњих 10 шампиона

Словенија (2013): Француска
Литванија (2011): Шпанија
Пољска (2009): Шпанија
Шпанија (2007): Русија
СЦГ (2005): Грчка
Шведска (2003): Литванија
Турска (2001): Југославија
Француска (1999): Италија
Шпанија (1997): Југославија
Грчка: Југославија


ГРУПЕ И РАСПОРЕД УТАКМИЦА


Група А (Монпеље)

Русија
Босна и Херцеговина
Француска
Финска
Пољска
Израел

1. коло, 5. септембар

Пољска - Босна и Херцеговина (15.00, РТРС)
Израел – Русија (17.30)
Француска – Финска (21.00)

2. коло, 6. септембар

Русија – Пољска (15.00)
Финска – Израел (17.30)
Босна и Херцеговина – Француска (21.00)

3. коло, 7. септембар

Финска – Русија (15.00)
Израел- Босна и Херцеговина (17.30, РТРС Плус)
Француска – Пољска (21.00, РТРС Плус)

4. коло, 9. септембар

Босна и Херцеговина - Финска (21.00, РТРС Плус)
Пољска – Израел (17.30)
Русија – Француска (21.00)

5. коло, 10. септембар

Финска – Пољска (15.00)
Босна и Херцеговина – Русија (17.30)
Израел – Француска (21.00)

Група Б (Берлин)

Исланд
Турска
Шпанија
Србија
Италија
Њемачка

1. коло, 5. септембар

Њемачка – Исланд (15.00)
Шпанија - Србија (18.00, РТРС)
Италија – Турска (21.00)

2. коло, 6. септембар

Србија - Њемачка (15.00, РТРС)
Исланд – Италија (18.00)
Турска – Шпанија (21.00)

3. коло, 8. септембар

Србија - Исланд (14.30, РТРС)
Њемачка – Турска (17.45, РТРС Плус)
Шпанија – Италија (21.00, РТРС Плус)

4. коло, 9. септембар

Турска - Србија (14.30)
Италија – Њемачка (17.45, РТРС Плус)
Исланд – Шпанија (21.00)

5. коло, 10. септембар

Србија - Италија (14.30, РТРС)
Њемачка – Шпанија (17.45, РТРС Плус)
Турска - Исланд (21.00)

 
Група Ц (Загреб)

Холандија
Грчка
Хрватска
Словенија
Македонија
Грузија

1. коло, 5. септембар

Грузија – Холандија (15.00)
Македонија – Грчка (18.00)
Хрватска - Словенија (21.00, РТРС)

2. коло, 6. септембар

Холандија – Македонија (15.00)
Словенија – Грузија (18.00)
Грчка – Хрватска (21.00)

3. коло, 8. септембар

Словенија – Холандија (15.00)
Грузија – Грчка (18.00)
Хрваска - Макадонија (21.00, РТРС)

4. коло, 9. септембар

Грчка – Словенија (15.00)
Македонија – Грузија (18.00)
Холандија – Хрватска 21.00)

5. коло, 10. септембар

Словенија – Македонија (15.00, РТРС Плус)
Грузија – Хрватска (18.00)
Грчка – Холандија (21.00)

 

Група Д (Рига)

Естонија
Летонија
Литванија
Украјина
Белгија
Чешка

1. коло, 5. септембар

Чешка – Естонија (14.30)
Белгија – Летонија (17.30)
Литавнија – Украјина (20.30)

 
2. коло, 6. септембар

Естонија – Белгија (14.30)
Летонија – Литванија (17.30)
Украјина – Чешка (20.30

 
3. коло, 7. септембар

Литванија – Белгија (14.30)
Чешка – Летонија (17.30)
Украјина – Естонија (20.30)

 
4. коло, 9. септембар

Белгија – Чешка (14.30)
Летонија – Украјина (17.30)
Естонија – Литванија (20.30)

 
5. коло, 10. септембар

Украјина – Белгија (14.30)
Летонија – Естонија (17.30)
Чешка –Литванија (20.30)