latinica  ћирилица
04/09/2015 |  18:40 | Аутор: РТРС

Како Савјет министара именује руководство и управу БХАНСЕ? (ВИДЕО)

Шестогодишње оперативно успостављање БХАНСА-е, праћено је турбулентним кадровским прелетима и магловитим трошењем милионских износа. А, онда је Савјет министара одлучио да заведе ред незаконитим одлукама. Умјесто три привремена директора, чија привременост траје колико и Агенција, смјенили су само једног.
Авион - Фото: РТРС
АвионФото: РТРС

Даворин Приморац - стари члан Савјета Агенције постао је нови директор. Предзнак привремени или вршилац дужности, задржао је. Захваљујући Савјету министара и опет привременом и непотпуном Савјету Агенције, којем је у том тренутку недостајало Срба и Осталих, а сада само Осталих, задржао је и замјенике са давно потрошеним мандатима - Дамира Ћопића и Ђелала Хасечића. Овај последњи истовремено је и замјеник директора у још једној бх институцији - Дирекцији за цивилно ваздухопловство.

На притужбе Владе Српске огласило се Министарство правде БиХ: "С обзиром да је Министарство дало своје мишљење које се односи на именовања у Агенцији и сугестије за преиспитивање одређених рјешења, цијенимо да је Министарство предузело законом повјерене кораке".

И поред сугестија, паралелних функција, селективних смјена, давно потрошених привремених мандата, непопуњеног Савјета Агенције... ДФ-ов министар Славко Матановић позива се на закон.

Каже: "Именовање Вијећа Агенције у зрачној пловидби односно БХАНСА је законито. Што се тиче Владе РС она је преко свог представника укључена у рад Вијећа Агенције".

Укључена јесте, али се Одлуке доносе прегласавањем. Или се сједнице Савјета Агенције заказују у одсуству представника Владе Српске. А рецидиви тих сједница остају. Баш као што су остали и из претходних година. Сумњиви милионски уговори о куповини земљишта и објеката, скупоцјених аутомобила, родбинске везе запослених, осигурање радника без тендера, и милиони марака такси од прелета, којих у буџету нема... Због свега овога руководство Агенције заједно са колегама им из Дирекције за цивилно ваздухопловство саслушавали су и бх посланици.

Ако је за утјеху, конкурс за избор руководства БХАНС-е је расписан. Но, буду ли се прописи тумачили онако као то чини ДФ-ов министар Матановић, није искључено да ће тај конкурс послужити само како би привремени руководиоци, постали стални.