latinica  ћирилица
04/09/2015 |  18:54 | Аутор: РТРС

За кога раде српски министри у Савјету министара БиХ? (ВИДЕО)

Док Влада РС критикује српске представнике у Савјету министара због несарадње, њих чини се критике не дотичу. Министар за спољну трговину и економске односе БиХ Мирко Шаровић тврди да имају одличну сарадњу. А списак политика и стратешких докумената у којима те сарадње нема није мали.
Савјет министара БиХ - Фото: Screenshot
Савјет министара БиХФото: Screenshot

Из Владе упозоравају Србе у Савјету министара да не преузимају улогу креатора политика и стратешких докумената која је у надлежности ентитета. Док неки српски представници у Савјету министара на то одговарају позивом да се мање прича, а више заједнички ради и координишу одређене активности, из Владе им поручују да више воде рачуна о интересима Српске. Много је кажу примјера гдје су одређене одлуке на нивоу БиХ донесене на штету Српске. 

Од инфраструктурних до финансијских пројеката, дугачак је списак примјера гдје се ишло на штету Републике Српске. На све то, тврде у Влади, српски представници у Савјету министара и посланици СДС-а и НДП-а на нивоу БиХ, затварали су очи.

Шаровић каже да за џентлменски договор да за карго услуге буду отворени само бањалучки и сарајевски аеродроми не зна. А на питање да ли је упознат са закључцима Владе да се од институција на нивоу БиХ тражи да све активности у вези са саобраћајном инфраструктуром спроводе уз потпуну и правовремену укљученост институција РС, Шаровић каже да не зна конкретно о којим закључцима се ради, али да са министарствима имају одличну сарадњу.

То мишљење немају у Влади Републике Српске. Сматрају да се интереси Српске у Савјету министара гурају у други план, а српски представници заборављају ко им је дао мандат.

"Желим да те људе упозорим. Крајње је вријеме да схвате гдје су и због чега су и да појачају сарадњу са нама", каже министар Петар Ђокић.

Из Владе подсјећају да је Република Српска често жртва нерада у Федерацији БиХ. Примјер за то је, кажу, и енергетска стратегија коју Федрарација још није донијела, а због чега су БиХ најављене санкције.