latinica  ћирилица
04/09/2015 |  19:01 | Аутор: РТРС

Ресорни министри увјерени: Извоз млијека из БиХ од 9. септембра (ВИДЕО)

Уколико домаће млијеко не добије "зелено свјетло" за извоз у Европску унију, Босна и Херцеговина је пронашла начин на који ће заштити домаће произвођаче млијека, поручено је након састанка три ресорна министра, Стеве Мирјанића, Мирка Шаровића и Шемсудина Дедића. На које мјере су мислили нису жељели да одговоре.
Стево Мирјанић, Мирко Шаровић - Фото: РТРС
Стево Мирјанић, Мирко ШаровићФото: РТРС

Министри су, ипак, увјерени да ће на састанку са представницима Европске уније у Бриселу 9. септембра, Босна и Херцеговина коначно добити одобрење за извоз млијека у Европску унију.

Не постоји ниједан разлог због којег би се удовољиво жалби Хрватске о стопирању извоза млијека из БиХ. Млијеко које се производи у БиХ истог или бољег квалитета од оног које долази из Хрватске, порука је ресорног бх министра Мирка Шаровића. Каже да се из Хрватске у БиХ прошле године увезло 15 милиона литара млијека, а да из БиХ није изашао ниједан литар.

"Наше млијеко задовољава све стандарде који се траже у ЕУ, они имају право да штите своје производе, ми имамо право да штитимо своје. То право ћемо искористити 9. септембра, а ако буде потребно искористићемо и друге мјере", рекао је Шаровић.

Договорено је да у наредним данима буду интензивиране активности у правцу скидања забране извоза млијека и да су до сад предузете конкретне мјере надлежних институција.

Министар Стево Мирјанић истиче да су се посебно сагласили да и даље предузимају мјере које се односе на стварање услова за још већи број фарми и мљекара које би могле бити кандидоване за извоз млијека.

Због жалбе Хрватске за увоз млијека из БиХ у ЕУ, ресорни федерални министар Шемсудин Дедић позвао је грађане да купују млијеко од домаћих произвођача: "Без обзира у ком дијелу Босне и Херцеговине је произведено млијеко, јер то је интерес сваког грађанина БиХ."

Ресорни министри разговарали су и о увођењу плавог дизела у Босни и Херцеговини, што би могло да се реализује до краја године. О овоме ће заједничка иницијатива бити упућена наредних дана Савјету министара БиХ, Управном одбору Управе за индиректно опорезивање и Парламенту БиХ.