latinica  ћирилица
04/09/2015 |  20:14 | Аутор: СРНА

"ЕУ да представи одрживе мјере за рјешење мигрантске кризе"

Премијер Чешке, Словачке, Мађарске и Пољске позвале су данас Европску комисију да на састанку европских министара унутрашњих послова 14. септембра представе "одрживе" мјере за рјешење мигрантске кризе.
Мигранти - Фото: Beta/AP
МигрантиФото: Beta/AP

Премијер Чешке Бохуслав Соботка оцијенио је да се Европа суочава са хаотичном ситуацијом и да је потребно хитно рјешње.

Он је изјавио да су се на овом састанку сагласили да је неопходно да ЕУ појача контролу својих граница, борбу против кријумчара и да успостави нове центре за пријем и регистрацију миграната у земљама у којима они долазе.

Соботка се изјаснио против увођења обавезних квота за избјеглице коју заговара Европска комисија уз подршку Париза, Берлина и Риму.

Словачки премијер Роберт Фицо изјавио је да су аутоматски механизми били неприхватљиви.

Премијер Пољске Еве Копач оцјењује да државе чланице ЕУ морају да самостално одлуче како ће рјешавати кризу, преноси Ројтерс.

Састанак у Прагу држава чланица "Вишеградске групе" био је прилика да чешки, словачки и пољски званичници потврде солидарност са мађарским колегом Виктором Орбаном, чија држава се бори са великим приливом избјеглица који пролазе преко њене територије у жељи да стигну у Аустрију или Њемачку.

У заједничком саопштењу, објављеном након састанка, премијери ове три државе су изразили спремност да пруже додатну помоћ Мађарској.