latinica  ћирилица
04/09/2015 |  21:56 | Аутор: ТАНЈУГ

Британски премијер упозорава Каталонију против сецесије

Британски премијер Дејвид Камерон упозорио је да ће Каталонија, уколико се издвоји из Шпаније, бити "на крају реда", иза других земаља кандидата, да би поново ушла у ЕУ.

Говорећи током посјете Шпанији, Камерон је истакао да у вези са независношћу Каталоније има исти став какав је имао и прије годину дана када је Шкотска имала референдум о одвајању од Велике Британије, преноси АФП.

"Боље нам је заједно, јачи смо заједно, просперитетнији смо заједно. Треба да останемо заједно без обзира са каквом смо ситуацијом суочени", истакао је Камерон током конференције за новинаре заједно са својим домаћином, шпанским премијером Маријаном Рахојом.

Једина разлика између британског и шпанског премијера поводом могућности одвајања једног дијела земље је у томе што је Камерон одобрио Шкотима право на референдум о независности, док се Рахој упорно противи да призна исто право Каталонцима.

Каталонски лидери, склони независности, желе да регионални избори у Каталонији 27. септембра послуже као де факто гласање за независност - уколико се бирачи већински опредијеле за странке које заговарају одвајање од Шпаније.