latinica  ћирилица
04/09/2015 |  22:03 | Аутор: ТАНЈУГ

Мађарска обезбиједила аутобусе за избјеглице до Аустрије

Мађарска влада саопштила је да ће обезбиједити аутобусе којима би се на стотине избјеглица превезло до границе са Аустријом.
Избјеглице пјешице од Будипеште до Беча - Фото: AP
Избјеглице пјешице од Будипеште до БечаФото: AP

Саопштење, за које агенција АП наводи да је изненађујуће, услиједило је након што је раније током дана група од око 1.200 избјеглица са жељезничке станице Келети у Будимпешти кренула пјешице пут Аустрије.

Шеф кабинета мађарског премијера Јанош Лазар рекао је у парламенту да ће аутобуси бити упућени јер "не смије да се угрози безбједност мађарског саобраћаја", додајући да ће се то догодити у наредних неколико сати, пренијеле су агенције.

"То не значи да ће они аутоматски моћи да напусте земљу. Чекамо одговор аустријске владе", навео је Лазар.

Лазар је додао да је Мађарска тражила од Аустрије да разјасни свој став према избјеглицама, али да још није добила одговор.
"Мигрантска криза потреса Мађарску", нагласио је Лазар и за кризу оптужио њемачке "контрадикторне поруке" и неспособност Европске уније.

Мађарске власти данима спречавају избјеглице из Сирије и из других земаља да отпутују у Аустрију и Њемачку.

Парламент Мађарске је усвојио амандмане којима се пооштравају закони о заштити границе и миграцији тако да ће прелазак и оштећење пограничне ограде бити кривично дјело, а илегалан прелазак границе ће носити максималну казну од три године затвора, наводи Ројтерс.

Поред тога, амандмани предвиђају да ће дуж мађарске границе са Србијом бити успостављене транзитне зоне, а кријумчарење људи ће носити веће казне него до сад, прецизира МТИ.

Избјеглице ће убудуће моћи да поднесу захтјеве за азил на самим граничним прелазима, а процес разматрања тих захтјева ће бити убрзан.