latinica  ћирилица
05/09/2015 |  10:57 | Аутор: РТРС

Билећа- Премијера филма "Енклава" (ВИДЕО)

У организацији Завичајног клуба Освит, синоћ је у Билећи премијерно приказан филм "Енклава", редитеља и сценаристе Горана Радовановића.

Филм је добитник неколико значајних награда на филмским фестивалима у Србији и инострантсву, а ових дана је и званични  српски кандидат за награду Америчке филмске академије - Оскар.

Срби који су остали да живе на Косову и Метохији у малим изолованим заједницама – енклавама, тема су ове снажне и емотивне филмске приче. Из угла једне усмаљене српске породице чији су дани испуњени страхом, редитељ на непосредан начин велича универзалну поруку љубави, идентитета и опстанка. Главне улоге тумаче Небојша Глоговац, Аница Добра, Миодраг Кривокапић и  други, али хероји приче су заправо дјеца из српских енклава која су допринијела аутентичности филма.

Горан Радовановић, редитељ и сценариста филма, каже да је филм снимљен за 33 дана, што је веома мало за овакву врсту приче, гдје су четири дјечака, од којих су два главна лика.

-  Имали смо много животиња, пуно екстеријера, 90 посто филма је снимљен у екстеријеру и пуно кише - каже редитељ.

Вриједне награде филм је освојио на фестивалима у Москви, Монтереју, Врњачкој Бањи, а најрадоснија вијест стигла је ових дана, јер је филм номинован за Оскара, за најбољи филм на страном језику у 2015. години.

Радовановић каже, да не очекују превише од ове номинације, већ да је довољно што је Србија признала да је ово релевантна прича за њу као државу, и додаје, "што је мени много важније".

Редитељ филма је поријеклом је из Билеће, у чему су организатори препознали и његове будуће потенцијале.

Миодраг Хрњез, предсједник Освита, каже да их радује долазак редитеља и премијера "Енклаве" у Билећи. Билећани се надају да ће ова посјета бити и почетак евентуалне сарадње и да би Радовановића радо угостили да снима филмове.

Након Требиња и Билеће, филм ће ових дана премијерно бити приказан у Гацку и Невесињу.