latinica  ћирилица
05/09/2015 |  11:11 | Аутор: ТАНЈУГ

Други "Belgrade Saxperience" од 24. до 27. спетембра

Други међународни фестивал саксофона "Belgrade Saxperience" биће одржан од 24. до 27. септембра.
Саксофон (Фото: Thinkstock) -
Саксофон (Фото: Thinkstock)

Послије првог издања фестивала који су пратиле сјајне критике стручне јавности и одличан одзив публике, "Belgrade Saxperience" претендује да постане неодвојив дио музичке јесени у Београду, најављују организатори.

"Осим промоције класичног саксофона, који није довољно заступљен на домаћој музичкој сцени, сигурни смо да ће и друго издање фестивала бити прилика за окупљање саксофониста, композитора и музичара, који ће моћи да размјене искуства и остваре контакте са истакнутим саксофонистима из региона и свијета", изјавио је Милан Савић, директор фестивала.

Представљање различитих могућности саксофона предвиђено је на девет концерата за четири дана трајања фестивала широм града.

"Belgrade Saxperience" ће ове јесени угостити истакнуте амбасадоре саксофона из Француске, Аустрије, Словеније, Белгије, Италије, Пољске, Америке, Чилеа и Србије, као и оркестре Биг Бенд РТС-а и Велики камерни оркестар.

У складу са једним од основних циљева фестивала да мотивише композиторе да стварају за овај инструмент, на отварању у Београдској филхармонији ће бити изведена дјела Александра Седлара и Ивана Бркљачића специјално компноване за фестивал.

Међу солистима ће бити саксофониста Милан Савић који ће наступати уз Велики камерни оркестар, чији је концертмајстор Тијана Милошевић.

Прве вечери фестивала наступиће саксофониста и композитор Жан-Дени Миша,он ће показати како звучи Бах на овом инструменту који се код нас првенствено идентификује са џез и популарном музиком.

Друго вече резервисано је за атрактивне форме ансамбала саксофона, па ће се у позоришту на Теразијама представити домаћи састав ''Кватро Темпераменти'' и мултинационални квинтет саксофона ''Фиве Саx''.

Треће вече фестивала биће посвећено џезу концерт квартета Луке Игњатовића које ће бити увод у наступ истакнутог џез саксофонисте Хајнца фон Хермана из Аустрије, уз пратњу Биг Бенда РТС-а у Великој дворани Дома омладине.

Истог дана, у Културном центру Београда биће приређена концертна презентација Боргани саксофона, а на Коларцу ће словеначки састав ''СОС јуниор'' одржати интерактивни концерт за дјецу ''Како се слуша саксофон'' у оквиру циклуса ''Мала школа Бонтона'' музичког центра ове куће.

Ове године ће Клуб књижевника током четири дана фестивала бити мјесто сусрета учесника и посјетиоца, уз разговоре и дружења као и концерте и џем сешн одабраних џез саксофониста попут Франческа Сантућија и Београдског квартета саксофона.

Такође посљедњи дан фестивала биће одржан поподневни концерт ''Упознајте господина Саксофона'', на платоу испред Културног центра Београда који ће одржати оркестар ''СОС Јуниор'', који чине млади саксофонисти из Словеније, а којима ће се прикључити ученици који су похађали мајсторске радионице у КЦБ-у.

Мајсторксе радионице су отворене за слушање током свих дана фестивала.

''Овај едукативни аспект Фестивала сматрамо изузетно значајним, као прилику за ученике, студенте и професоре да прошире своје знање и стекну нова искуства'', рекао је Савић.

Организатори фестивала су Удружење саксофониста Србије и Културни центар Београда. Фестивал су подржали Министарство културе и информисања Републике Србије, Секретаријат за културу Града Београда, Ерсте банка, Француски институт у Србији и Социете Генерале, Музичка продукција РТС-а, Амбасада Краљевине Белгије и Италијански институт за културу.