latinica  ћирилица
05/09/2015 |  14:16 | Аутор: СРНА

Анђелку Анушићу уручена награда Стражилово

Пјеснику Анђелку Анушићу је, у оквиру 44. Бранковог кола, пјесничке манифестације посвећене Бранку Радичевићу, романтичарском пјеснику и зачетнику стражиловске линије пјевања, свечано уручена престижна награда Стражилово за књигу изабраних и нових пјесама "Епитафи за незнане".
Анђелко Анушић - Фото: СРНА
Анђелко АнушићФото: СРНА

Специјална награда Стражилово за најбољи пјеснички првенац уручена је Јелени Милошев за збирку "Ћутања пре полета". Ова награда се додјељује за најбоље књиге објављене у Бранковом колу.

"Алексије, односно Бранко, као што знамо, рођен је у Славонском Броду, вароши која у то време столоваше у Војној Крајини, славонском њеном дијелу. Преци Бранкови стога, на извјестан начин, бјеху Граничари. Као и он сам што је био сеобник, сеобар. Унутрашњи расељеник, са крстом епитимије и епифаније који носи у себи то расељеништво. Данас би рекли, с различитим валерима значења тог појма: Досељеник. Дошљак. Надошлица. Прогнаник. Избјеглица", истакао је Анушић у свом обраћању окупљенима.

На врху Стражилова, поред Бранковог гроба, пјесник Јелена Алексић положила је цвијеће и прислужила свијећу, а потом рецитовала своју пјесму посвећену Радичевићу. Глумац Бошко Петров говорио је Бранкову пјесму "Кад млидијах умрети".

На чувеном Стражиловском митингу поезије наступили су, између осталих, Стеван Тонтић, Енес Кишевић, Драгица Стојановић, Перица Марков, Драгана Крагуљ и Иван Лаловић.

У центру Сремских Карловаца, на Тргу Бранка Радичевића, код чесме "Четири лава", сутра ће бити одржан чувени, сад већ 28. Турнир пјесника у шаху, по угледу на Радичевића који је "шаха играо врло вјешто и врло брзо покретао фигуре".