latinica  ћирилица
05/09/2015 |  14:21 | Аутор: СРНА

Дачић: Заједнички о проблему избјеглица и отворити поглавља

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић позвао је данас чланице ЕУ да објективно сагледају улогу и заслуге Србије у свим збивањима на Балкану и Европи, изразивши увјерење да је вријеме за отварање првих поглавља у преговорима о пријему Србије у ЕУ, као и да ће у најскорије вријеме на Савјету ЕУ таква одлука бити донијета.
Ивица Дачић - ОЕБС - Фото: Screenshot/YouTube
Ивица Дачић - ОЕБСФото: Screenshot/YouTube

Обраћајући се министрима спољних послова ЕУ и држава кандидата за чланство у Луксембургу, Дачић је подсјетио на протекли период у којем је, према његовим ријечима, било неколико веома позитивних догађаја који су још једном потврдили опредјељење Србије и правац којим се креће она, али и цијели западни Балкан.

"Потписивањем четири споразума у Бриселу решена су нека од најважнијих питања у вези са свакодневним животом, пре свега Срба на Косову и Метохији. Верујем да су ови споразуми веома битни и за укупну стабилност региона", рекао је Дачић.

Он се осврнуо и на актуелни проблем миграната, истакавши да је, након бројних трагедија миграната које су се десиле, немогуће не увидјети најхитнију потребу да се заједно одговорно и енергично приступи рјешавању горућег, вјероватно, највећег проблема Европе и њеног окружења данас.

"Србија је једна од земаља која је на удару великог таласа миграната из ратом захваћених подручја. Нашли смо се на главној рути сеоба, на специфичној позицији између држава чланица ЕУ. Мигранти немају другог начина да копненим путем уђу у Србију, осим да прије тога пређу преко територије ЕУ, која је након тога опет већини главни циљ кретања", указао је Дачић.

Подсјетио је да у Србији борави 44.000 избјеглица из Хрватске и БиХ, о којима се Србија брине већ двије деценије, а од 220.000 интерно расељених, који су напустили Косово и Метохију послије 1999. године, својим домовима вратило се само њих 1,9 одсто. Према његовим ријечима, не треба заборавити да Србија, прије свега има обавезу према њима, јер то није мањи проблем од миграната са Блиског истока и из Африке.

Дачић је још једном рекао да би конференцију о изазовима западно-балканске руте потребно било одржати што прије, те да га радују најаве да би она могла бити реализована 5-6. октобра.

Он је изнио очекивања Србије да ће предстојеће конференције резултирати конкретним мјерама подршке, прије свега финансијске, јер досадашња помоћ коју је ЕУ пружила Србији, нажалост, није довољна.

"Нарочито неће бити довољна уколико заиста дође до знатнијег повећања броја миграната, које се најављује за јесен", поручио је Дачић.

Дачић је најавио и да ће Београд 3. и 4. децембра бити домаћин Министарског савјета ОЕБС-а.