latinica  ћирилица
05/09/2015 |  17:58 | Аутор: РТРС

Зашто су српски министри у СМ игнорисали ставове Српске, па чак и међентитетске договоре (ВИДЕО)

Списак примјера гдје је РС претрпјела штету, због одлука у Сарајеву - је подугачак.
Савјет министара БиХ - Фото: РТРС
Савјет министара БиХФото: РТРС

Игнорисање интереса Бањалучког аеродрома у корист Федерације - кап је која је прелила чашу, али и само један од примјера.

Одговорност траже предсједник Републике Милорад Додик и Влада Српске. Упозоравају Србе у Савјету министара да не преузимају улогу креатора политике и озбиљније схвате свој мандат, јер се интереси Републике Српске у Савјету министара гурају у други план.

На прозивке републичке власти, српски министри у Сарајеву тврде да тамо заговарају интересе Српске и њене надлежности.

Тако Игор Црнадак, генерални секретар ПДП-а, каже да су, што се тиче економског дијела, били укључени у бројне пројекте од значаја за БиХ и Републику Српску.

"По чему су то они који раде у Сарајеву, а нису из СНСД-а, чинили штету Републици Српској, а они корист. Не сарађују? Па то је смијешно", наводи предсједник НДП-а Драган Чавић.

Међутим, заборавили су да су одбили ратификацију Споразума са Свјетском банком, због које је Република Српска остала без 30 милиона марака, усвајање кривичног закона БиХ не уважавајући ставове Републике Српске, пристајање на приватизацију Електропривреде кроз расправу о Агенди – и још низ одлука донесених у Сарајеву на уштрб Српске.

"Ми ћемо бити упорни да их упозоравамо и указујемо на пропусте и да се мијењају због тога да не бисмо имали спорова који се, нажалост, јављају због неадекватног дјеловања и приступа," рекао је предсједник СП.

ПДП, међутим, тврди да су, за њих, интереси Републике Срспке и њене надлежности и даље у првом плану.

Игор Црнадак: "Ми сматрамо да је до сада направљено доста ствари, да се полако стварају претпоставке да врло брзо видимо отварање крупних афера и да видимо почетак борбе против корупције''.

Учинци тих обећања нису видљиви, сматра предсједник СНСД-а Милорад Додик.

"У вези с оним што су они причали о борби против криминала и корупције поставља се питање - годину дана сједе тамо, шта су урадили? Гдје им је та борба против корупције, зашто је не спроведу? Нико им не брани, имају власт горе", каже Додик.

Издајничка политика видљива је и у одлукама у вези са урушавањем интереса Аеродрома у Бањалуци у корист неких других, поручују из Републике Српске.

"На овај начин промоцијом и друга два аеродрома доводи се бањалучки Аеродром у неравноправан положај и угрожава се његово пословање", наводи министар Неђо Трнинић.

Таква политика подаништва Сарајеву за предсједника Додика није ништа друго, до сахрањивање шанси Републике Српске, и економских, али и њеног постојања.