latinica  ћирилица
09/09/2015 |  21:11 | Аутор: СРНА

Елизабета друга-британски монарх са најдужим стажом

Британска краљица Елизабета Друга захвалила је данас свима код куће и у иностранству на "дирљивим порукама" након што је постала британски монарх са најдужим стажом.
Краљица Елизабета - Фото: The Telegraph
Краљица ЕлизабетаФото: The Telegraph

Краљица Елизабета Друга /89/, данас је око 17.30 оборила рекорд који је поставила њена чукунбака краљица Викторија, која је владала, према прорачуну Бакингемске палате, 23.226 дана, 16 часова и 23 минута.

Краљица Елизабета је данас рекла да она сама никад није тежила да добије титулу монарха са најдужим стажом.

Тачан тренутак када је краљица Елизабета постала монарх са најдужим стажом је непознат. Њен отац Џорџ Шести умро је у раним јутарњим часовима 6. фебруара 1952. године, али тачно вријеме смрти није познато, наводи Би-Би-Си.

Узимајући у обзир преступне дане у владавини оба монарха Бакингемска палата је израчунала да је краљица оборила рекорд у отприлике 17.30. Према неким информацијама, краљ Џорџ Шести умро је око 1.00 иза поноћи, пише "Гардијан".

Рад у Доњем дому парламента одгођен је за пола сата како би посланици, предвођени премијером Дејвидом Камероном, могли да честитају краљици.

Камерон је рекао да је краљица Елизабета Друга била "стијена стабилности" у вријеме великих промјена, и њена владавина представља "златну нит кроз три послијератне генерације".