latinica  ћирилица
10/09/2015 |  18:39 | Аутор: РТРС

Структурални дијалог: Реформа правосуђа на основу концепта Српске (ВИДЕО)

Потписивање протокола којим се предвиђа измјена Закона о судовима БиХ, резултат је данашњег министарског састанка у оквиру структуралног дијалога о правосуђу БиХ, у Бриселу. Протокол су потписали министар правде Републике Српске Антон Касиповић, министри правде БиХ и Федерације Јосип Грубеша и Мато Јозић и предсједник Правосудне комисије Брчко дистрикта Сафет Пизовић.
Брисел: Структурални дијалог о правосуђу ЕУ и БиХ - Фото: СРНА
Брисел: Структурални дијалог о правосуђу ЕУ и БиХФото: СРНА

Касиповић је састанак, који је одржан на позив европскопг комесара за проширење Јоханеса Хана, оцијенио позитивним. Каже, овим су разбијени стереотипи о Српској као о страни која све одбија. Позив на разговор из Европске комисије услиједио је након одлуке Републике Српске да распише референдум о раду Суда и Тужилаштва БиХ. 

Потписани протокол предвиђа озбиљан рад на измјени закона. То потврђује и први став протокола, према којем ће се реформа Закона о судовима БиХ развијати на основу верзије текста нацрта који је данас у Бриселу представило Министарство правде Републике Српске.

"Темељни принцип закона који ми нудимо јесте да убудуће у раду Суда БиХ нема те пренесене, односно, проширене кривичне одговорности и поступања на тај начин. То је оно што је Република Српска годинама заступала, од договора Ештон - Додик и од почетака структуралног дијалога,", рекао је Касиповић.

У случају позитивног развоја ситуације слиједе измјене неколико закона, међу којима су и Кривични закон, али и Закон о извршењу кривичних санкција. Наредни сусрет планиран је већ за три недјеље.

Мато Јозић, федерални министар правде, каже да се у Сарајеву надају да ће усагласити нејасноће које су остале око Закона о судовима на нивоу БиХ и да ће то бити, како је рекао, један врло добар примјер БиХ приступу ЕУ.

Данашњи договор подржали су и у Европској комисији. Портпаролка високе представнице Федерике Могерини, Маја Коцијанчић рекла је да је "наш крајњи циљ постићи консолидацију функционисања правосуђа".

Посао је далеко од готовог, каже министар Касиповић наводећи да су сада на потезу Савјет министара и Парламентарна скупштина БиХ.

"Мислим да врло озбиљан посао чека представнике Републике Српске у органима на нивоу БиХ. Доћи ће до пуног изражаја њихова одговороност", каже Касиповић.

У ишчекивању нове рунде разговора, министар Касиповић истиче да је, иако су преговори били тешки и динамични, помак, ипак, направљен.