latinica  ћирилица
22/09/2015 |  13:43 | Аутор: СРНА

Исаковић: Од 153 министра, свега 23 су жене

Од 153 министра у Савјету министара БиХ, ентитетским и кантоналним владама, свега 23 су жене или 14,8 одсто, што говори о апсолутној незаступљености жена и њиховој потпуној дискриминацији, изјавио је данас у Сарајеву предсједавајући Комисије за остваривање равноправности полова Представничког дома парламента БиХ Мирсад Исаковић.
Сједница Савјета министара БиХ - Фото: СРНА
Сједница Савјета министара БиХФото: СРНА

Према његовим ријечима, тренутним стањем родне равноправности у законодавним и извршним органима власти не може се бити задовољно, будући да стање не одражава оно што закон о равноправности полова прописује, а то је минимум од 40 одсто заступљености оба пола.

- Ми имамо данас ситуацију да у појединим кантонима у извршној власти немамо заступљену ниједну жену - рекао је Исаковић и као примјер навео Зеничко-добојски кантон.

Како би се побољшала заступљеност жена у власти, Исаковић предлаже законско обезбјеђивање механизама који би гарантовали законом прописану минималну заступљеност оба пола од 40 одсто.

Директор Агенције за равноправност полова БиХ Самра Филиповић-Хаџиабдић констатовала је да се о равноправности полова у БиХ константно разговара, али да су помаци мали.

- Потребна је шира друштвена свијест како би се помјериле ствари у равноправности полова - истакла је Хаџиабдићева.

Она је додала да је БиХ, као и све друге земље, по бројним конвенцијама и међународним документима дужна да створи окружење да се жене могу укључити и дјеловати у јавној сфери у свим областима, нарочито у политици и тамо гдје се доносе одлуке.

- Једна је прича о броју жена и постотцима, 40 одсто ништа не гарантује, то је на кандидатским листама, а не омогућава 40 одсто у парламентима. Суштински је помак омогућавање женама да буду саставни дио одлучивања и има пуно простора за дјеловање, нарочито кад су у питању именоване функције - закључила је Хаџиабдићева.

Саша Гаврић из Сарајевског отвореног центра најавио је покретање иницијативе за увођење обавезне заступљености жена у Савјету министара БиХ, те владама ентитета и кантона не мање од 40 одсто, што би се почело примјењивати од наредних општих избора 2018. године.

Гаврић је најавио и приједлог да на изборним листама обавезна квота заступљености жена изности 50 одсто и да се компензациони мандати додјељују мање заступљеном полу.

У Сарајеву се данас, у организацији Комисије за остваривање равноправности полова парламента БиХ и у сарадњи са Агенцијом за равноправност полова, одржава тематска сједница "Равноправност полова и политичка партиципација у БиХ".

На сједници су учешће узели представници ентитетских, кантоналних и Комисије за равноправност полова Брчко дистрикта, џендер центара Републике Српске и Федерације БиХ, Министарства за људска права БиХ те других владиних и невладиних институција.