latinica  ћирилица
22/09/2015 |  14:08 | Аутор: Б92

Знате ли која сте крвна група? Ево зашто је то битно!

Јесте ли склонији ризицима рака или срчаним обољењима? То је нешто што нико не жели да чује, али ако знате јесте ли склонији некој врсти болести лакше ћете и на вријеме предузети превентивне мјере и урадити шта је у вашој моћи да болест спријечите.

Одрасли сте и, наравно, више не прескачете по 5-6 степеница.

Претпостављамо да сте барем једном за доручак појели нешто што вам сада не би пало на памет ни у сну. Иако се можда тако не осјећате, ипак више нисте тако млади. И тијело вам даје знакове на које не би требало да затворите очи. Ово су ствари које би требало да знате ради очувања вашег здравља.

Крвна група

А, Б, 0, АБ.Знате ли која је ваша крвна група? Увид у вашу крвну групу је увид у вашу здравствену слику. Осим што су према крвној групи нутриционисти сложили и план исхране, студије показују да се одређене крвне групе повезују с учесталијим одређеним обољењима.

Јесте ли склонији ризицима рака или срчаним обољењима? То је нешто што нико не жели да чује, али ако знате јесте ли склонији некој врсти болести лакше ћете и на вријеме предузети превентивне мјере и урадити шта је у вашој моћи да болест спријечите.

Проблеми с памћењем

Особе које имају крвну групу АБ могу имати већи ризик за слабљење когнитивних функција, показало је истраживање чији су резултати објављени у часопису "Неурологy". Одрасле особе с крвном групом АБ показале су се током истраживања као особе које су чешће имале проблема с учењем и памћењем.

"Знамо да је крвна група АБ повезана с одређеним чиниоцима згрушавања и протеинима у крви", рекла је једна од водитељки истраживања и професорка медицине и патологије на Универyитету у Вермонту, Мери Куман.

Рак желуца

Нажалост, још једна лоша вијест за особе с крвном групом АБ. За разлику од особа с крвном групом Б или 0 код особа с крвном групом АБ постоји за чак 26 одсто већи ризик за оболијевање од рака желуца, закључак је истраживања ". Ако сте тип А, ризик је 20 одсто виши од оних с типом Б или О.

Кривац се може наћи у бактерији Х. пyлори. Двије трећине становништва нема никаквих здравствених сметњи повезаних с овом бактеријом која се налази у нашем организму, али ипак, особе с крвном групом АБ или А могу имати појачану реакцију имунолошког система на ову врсту бактерије што може резултирати повећаним ризиком од настанка рака, појаснио је један од водитеља истраживања Густаф Едгрен, епидемиолог у Универyитетској болници Каролинска у Шведској.

Срчана обољења

Ако имате крвну групу 0, знајте да сте срећнији од других. Ваша крвна група вам је "осигурала" 23 одсто мањи ризик од срчаних обољења, показало је истраживање спроведено на Харварду. Особе с АБ и Б крвним групама најризичнији су "кандидати" за овакве врсте обољења, а стручњаци наводе да је то највјероватније повезано с већом склоношћу упалама што на крају може довести и до срчаних обољења.