latinica  ћирилица
22/09/2015 |  19:42 | Аутор: РТРС

Смањене крађе шума (ВИДЕО)

Дугогодишњи проблем Шума Републике Српске је нелегална сјеча и продаја дрвних сортимената.
Смањене крађе шума - Фото: РТРС
Смањене крађе шумаФото: РТРС

Само у 2014. години од шумских газдинстава отуђено је око 20 хиљада кубика дрвета чија је приближна вриједност око три милиона КМ.

Схватајући озбиљност овог проблема, ресорно министарство у сарадњи са МУП-ом Српске донијело је акциони план путем којег су у 2015. години спровели бројне активносту ради спречавања крађе шуме. Почетком године заплијењено је око 2.000 кубика дрвних сортимената.

Најновија акција МУП-а и ресорног министраства спроведена је прошле седмице на локалитету Мокро гдје је заплијењено 120 кубика дрвних сортимената из крађе шума.

Штета у шумским газдинствима у 2013. и 2014. години мјерила се у милионским износима. Према подацима ресорног министарства, учесталост крађа шума је у паду. У првом полугодишту 2015. године причињена штета је око милион марака што је за 17 одсто мање него у истом периоду у 2014. години, а чак за 24 одсто мање од штете у шест мјесеци 2013. године.

Горан Зубујић, помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Срспке, рекао је да се крађа шуме  најчешће манифестује кроз бесправну сјечу, затим крађу са шумских стоваришта, разне манипулације приликом отпреме шумских дрвних сортимана кроз нелегалан промет и на друге начине.

Дрво се највише краде у шумским газдинствима Јахорина, Добој, Бањалука, Романија и Приједор. Иако је и даље мали проценат ријешених пријава и наплаћене штете, у ресорном министарству најављују континуирано спровођење акција, а циљ је да се потпуно заустави крађа шуме или бар овај проблем сведе на минимални ниво.