latinica  ћирилица
23/09/2015 |  16:45 | Аутор: СРНА

Мостар- Формирана кантонална Влада

Скупштина Херцеговачко-неретванског кантона изабрала је данас нову кантоналну Владу, коју ће чинити ХДЗ БиХ и СДА.
Мостар - Фото: РТРС
МостарФото: РТРС

Нова кантонална Влада изабрана је 11 мјесеци након избора, а осим ХДЗ-а и СДА, подржала су је и три посланика СББ-а, без којих не би било потребне двотрећинске већине за формирање власти.

Против су гласали посланици ДФ-а и СДП-а БиХ, док су они из ХДЗ-а 1990 били суздржани.

Предсједник Владе Херцеговачко-неретванског кантона је Невенко Херцег из ХДЗ-а БиХ, а ова странка има још пет министара, док је СДА добила шест ресора, међу којима и једно српско министарство. Он је, између осталог, навео да ће циљ његове владе бити заустављање негативних трендова, стабилизација буџета, санација дефицита, смањење јавне потрошње, повећање уштеда, равномјерна расподјела послова, јачање приходовне стране буџета.

Предсједник кантоналне Скупштине Шериф Шпаго рекао је да је пред новом владом велики број проблема које ће морати експресно да буду ријешени.

Министри из ХДЗ-а су Стјепан Красић, који је на челу Министарства саобраћаја и веза, Данко Јовић - Министарство пољопривреде, Слађан Беванда - Министарство унутрашњих послова, Горан Опсеница - Министарство здравља и Оливер Солдо - Министарство за питања бораца.

Када је ријеч о САД - Суад Хасандедић је министар грађевине, Рашид Хаџовић образовања, Аднан Фалаџић финансија, Суад Балић правосуђа, Ајдин Телетовић туризма и Жељко Лакетић привреде.

Влада Херцеговачко-неретванског кантона до сада није формирана усљед немогућности договора ХДЗ-а, СДА и ДФ-а док су били у коалицији, а након изласка ДФ-а из коалиције због недостатка већине, али и унутарстраначких сукоба у ХДЗ-у и СДА у вези са подјелом ресора.