latinica  ћирилица
24/09/2015 |  11:15 | Аутор: Вечерње новости

Масажом до здравља

Рефлексологија прстима проналази тачке исцјељења на табанима, шакама, лицу... Притиском на зоне одређених органа ослобађа се блокирана енергија која доводи до прочишћења организма и уклањања тегоба.
Масажа (Фото: Thinkstock) -
Масажа (Фото: Thinkstock)

Притисак на одређену тачку стопала, шаке, лица или других дијелова тијела може да доведе до ослобађања од појединих здравстевних тегоба... Код неповјерљивих, ова реченица најчешће изазива сумњу. Код других се обично јавља радозналост и жеља да то провјере. А управо овим начином лијечења бави се рефлексологија, древна источњачка холистичка наука, призната и од званичне медицине.

"Назив је добила по рефлексним зонама испуњеним тачкама које се третирају. По ајуреведској медицини у организму постоји 104, такозваних марма бјангхам тачака прецизно распоређених, али их је највише лоцирано на стопалима, шакама и лицу, гдје се завршава већина рефлексних зона. Свака таква тачка означава одређени орган, а њеним третирањем отклањају се блокаде које ремете нормалан проток енергије условљавајући одређени здравствени поремећај. Тијело је, иначе, подијељено са десет вертикалних линија, односно меридијана, кроз које енергија протиче. Нервни завршеци на шакама и стопалима преносе дуж кичмене мождине заправо сваку врсту информације до мозга, коју мозак прерађену даље шаље у одређени орган. Па тако и ослобођену енергију која помаже зацијељивању", објашњава рефлексолог Татјана Јевђовић.

* Како то изгледа у пракси?

- Рефлексотерапија се изводи на више начина, а најзаступљенији је дренажни покрет, као и притисак на одређену тачку. Притисак може да се изводи константно у мјесту или се окреће у једном или другом смјеру казаљке на сату. Стимулисање енергије постиже се кружењем палца у смјеру казаљке на сату, а уколико организам треба да се умири кружни покрети се усмјеравају на лијеву страну. На тај начин проток енергије се успорава. Суштина је да се свакој тачки посвети до три минута масаже, зависно од технике која се примјењује. Да би се постигао жељени ефекат третирање стопала требало би да се обавља једном дневно. Између двије терапије мора да прође 24 сата, јер је ријеч о дубокој детоксикацији организма. Заправо, толико је времена потребно да би сви токсини изашли из организма, који су главни окидачи за настанак бројних здравстевних поремећаја.

* Постоји ли редосљед рада у рефлексотерапији?

- Углавном се почиње од тачке соларног плексуса, одакле се напајају желудац, слезена, јетра и панкреас. Суштина је да полако ослободимо то мјесто, јер нам се тек тада даје могућност да приступимо другим органима. Када је ријеч о стопалу соларни плексус се налази на средини гдје се спајају јастучићи. На шакама је он такође испод јастучића палца. Већ при првом третману особа може да осјети бољи рад желуца, а ако је нервозна осјетиће опуштеност и надолазећи мир. Ово је, рецимо, веома важно за студенте који осјећају трему и нервозу пред испит. Такође, важна је и тачка хипофизе, жљезде одговорне за рад цјелокупног тијела, која се налази на средини палца. Њеним третирањем успоставља се хармонија у организму.

* Да ли је онда рефлексологија начин лијечења?

- Рефлексологија није начин лијечења, већ помоћна метода, за коју могу да се користе прсти, штапићи из кинеске и тајландске медицине, а у посљедње вријеме и ласер. Било који начин да се примјењује, олакшање доноси у сваком смислу ријечи. Да би добро функционисао, неопходно је дубинско прочишћење организма. Код већине је он препун токсина. Из окружења, хране, од лијекова... Многи у тијелу имају и вишак течности, због које се често јавља бол на одређеном мјесту. Примјеном рефлексологије дјелотворност се осјећа одмах након третмана на критичним мјестима. То најбоље осјете особе са мигренама и другим тешким главобољама, као и они који пате од несанице.

* Постоји ли припрема за овај вид терапије?

- Прије доласка на терапију морају да се поштују одређена правила. Храна не смије да се узима ни прије, али ни послије завршетка терапије најмање један сат, баш због прочишћења организма од токсина. Након тога пожељно је уносити воће и високо енергетску храну. Али је зато чаша воде као чистач обавезна прије третмана. Након сеансе требало би попити што више воде, да би се путем урина организам очистио од токсина. Послије сеансе пожељно је и туширање, тако да се вода слива низ главу и цијело тијело, да би се очистила аура. Од изутене важности је такође да сагласност за примјену рефлексотерапије да ординирајући љекар, јер само заједничким радом може бити потпуно успјешна. Једино је контраиндикована за труднице и жене за вријеме менструалног циклуса, хипертоничаре и особе са малигнитетом.

ТЕРАПИЈА КОД КУЋЕ

Рефлексологија може да се примјењује и у кућним условима. Прво треба потопити стопала у млаку воду са кашиком морске соли. Послије пет минута топлим пешкиром осушити лијево стопало и почети масажу. Масажа се изводи гњечењем од врхова прстију према пети. На пети се зауставити и притискати палцем њен средишњи дио. Затим помјерити палац ка унутрашњој страни стопала, тачније на ивицу пете. Притиском на ту важну тачку третира се бешика и елиминише вишак течности.

Затим се спиралним покретима креће унутрашњом страном према врховима прстију. Масажа се наставља тако што се прво кружним покретима масира средишњи дио палца, а затим благо извуку сви прсти понаособ да би се ослободили притиска. Онда се са оба палца руку благо масирају јастучићи, гдје су рефлексне зоне срца и плућа. Од јастучића се наставља благо спуштање према њиховој средини гдје се налази соларни плексус. Након масирања ове тачке спуштање се наставља спиралним покретима до тачке бешике и тиме је круг на лијевом стопалу завршен и пут за проток енергије је ослобођен.

Затим се прелази на десно стопало. На његовој спољашњој страни ради се дебело цријево, које ту почиње а завршава се на лијевом стопалу. Креће се, наравно спиралним покретима, од ивице на горе, до средине табана, а онда ка његовој унутрашњој страни, све до тачке бешике. Уколико су у организму присутни токсини, приликом притиска ових тачака, врло често се осјети бол. Иначе, осим дебелог цријева које почиње на десном, а завршава на лијевом табану, тачке свих других органа постављене су симетрично на оба табана.

КИЧМА И СТОПАЛА

Кичма и стопала су дијелови тијела којима се најмање поклања пажња иако подносе највећи терет. Стопала су врло често у обући лошег квалитета, а заборавља се чињеница да је њихово здравље предуслов здравља цјелокупног организма и у физичком и у психичком смислу.

- Са рефлексолошког становишта врло је важно детаљно проучити стање у коме се стопало налази. На основу жуљева, пликова, младежа или изгледа прстију, можемо закључити у каквом су стању жљезде и органи одређене особе. Ако особа има жуљ или деформацију на прсту у предјелу који се односи на грло, односно врат, врло је вјероватно да она има проблем са изражавањем.

"Стопала терапеуту служе као рачунар, јер му свака појединачна тачка, попут дугмета на тастатури, омогућава да види садржај цјелокупног организма", сликовито објашњава Татјана Јевђовић.