latinica  ћирилица
29/09/2015 |  07:56 | Аутор: РТРС

Дан сјећања на народног хероја Милана Тепића

На гробљу у селу Комленац, код Козарске Дубице, обиљежена је двадесет четврта годишњица страдања Милана Тепића, постхумно одликованог народног хероја Одбрамбено-отаџбинског рата.
К.Дубица - Полагање вијенаца - Фото: РТРС
К.Дубица - Полагање вијенацаФото: РТРС

Својим јунаштвом он је заувијек постао дио херојске српске историје, а његово име носе улице од родне Козарске Дубице и осталих крајева Поткозарја до Србије. Њему у част, Република Српска установила је орден за посебне заслуге у рату. 

Прије двадесет четири године, мајор Југословенске народне армије, Милан Тепић, бранећи своју државу и народ, дигао је у ваздух себе и војно складиште касарне у Беденику, код Бјеловара. Није се повукао пред хрватским војницима, који су опколили бјеловарску касарну, већ је учинио херојско дјело и ушао у легенду. Његов гроб у родном дубичком Комленцу сваке године обилазе бројне делегације.

- У тим годинама се не постаје мајор, постаје се у неким зрелијим годинама, међутим дјело које је Милан тепић направио није само верификовано са чином мајора, него то је наш народни херој и једни из распалих Република бивше Југославије, рекао је Мико Шкорић, пуковник у пензији.

Бројне делегације положиле су вијенце и запалиле свијеће, а његова породица, далеко од очију јавности. Мајор Милан Тепић постхумно је одликовани народни херој протеклог Одбрамбено-отаџбинског рата.

Фото: РТРС

- Мајор Тепић је дао једно охрабрење српском народу и позвао на тај начин на хомогенизацију српског народа а касније и на формирање наше Војске Републике Српске, која је и сачувала наше просторе, наш народ и наше територије, истакао је Драгољуб Ћибић, предсједник Борачке организације општине Козарска Дубица. 

У Козарској Дубици у плану је и изградња споменика, а његово име ускоро би требало да добије и Спортска дворана у овој општини.

- Дубица се поноси тиме што је Милан Тепић рођен овдје у Комленцу, што је завршио Гимназију овдје у Козарској Дубици, а његово дјело мора служити за наук новим генерацијама и као вјечна инспирација, нагласио је Миле Злојутро, начелник општине Козарска Дубица.

Ријечи мајора Милана Тепића: „Једном људи дају ријеч. Она остаје или се погази. Ја сам дао ријеч да ћу да браним ову земљу ако јој буде тешко“, налазе се на свим транспарентима широм Дубице, поводом Септембарских дана одбране од хрватске агресије.