latinica  ћирилица
29/09/2015 |  11:59 | Аутор: СРНА

БОРС: Потребан програм помоћи обољелим од ПТСП-а

Предсједник Борачке организације Републике Српске /БОРС/ Миломир Савчић сматра да би Српска требало да донесе програм помоћи борцима Војске Републике Српске обољелим од посттрауматског стресног поремећаја /ПТСП/ и да као држава стане иза тог програма.
Миломир Савчић - Фото: СРНА
Миломир СавчићФото: СРНА

"Потребно је да Министарство рада и борачко-инвалидске заштите, Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске, БОРС и друге организације које се баве овом проблематиком сагледају величину овог проблема, те да донесу одговарајући програм иза којег ће стати држава", изјавио је Савчић.

Савчић је подсјетио да је раније била идеја у БОРС-у да се саборцима обољелим од ПТСП-а помогне оснивањем клубова ветерана у Српској, али је то практично остало "мртво слово на папиру", јер су за то потребни стручни кадар и новац.

"Проблем ПТСП-а је немогуће ријешити у Српској без доброг програма, стабилног финансирања, те праве и тачне евиденције обољелих", указао је Савчић.

Он је рекао да БОРС нема поузданих података о тренутном стању обољелих сабораца од посљедица рата.

"БОРС располаже подацима који су засновани на бази некаквог магистарског рада који доказује да је у периоду од 1997. до 2011. године у Српској извршено око 2.500 самоубистава који се доводе у директну везу са посљедицама рата", рекао је Савчић.