latinica  ћирилица
04/10/2015 |  08:14 | Аутор: СРНА

Андрићград: Концерт Руске музичке академије "Гнесини"

У Андрићграду је синоћ одржан концерт класичне музике у извођењу студената Руске музичке академије "Гнесини" из Москве.
Андрићград - концерт класичне музике - Фото: СРНА
Андрићград - концерт класичне музикеФото: СРНА

Наставник Музичке академије "Гнесини" Кажурина Олга Игоревна рекла је да су у великој сали биоскопа "Доли Бел" наступили глумци и музичари, односно студенти и људи који су завршили Музичку академију и имају искуство у турнејама по свијету.

- Публици у Андрићграду смо представили академски, народни, и џез музички правац са дјелима Волфганга Амадеуса Моцарта, Петра Чајковског, Гаетана Доницетија, Александра Даргомижскија, руским народним пјесмама, али и савременим џез композицијама Алексеја Архиповског, Николаја Пејтона и Аби Линколна - истакла је Игоревна.

Она је изразила одушевљење Андрићградом и посебно истакла да су људи са којима се сусрела пуни топлине и позитивне енергије.

Савјетник директора Руског дома у Београду Дмитриј Карабчуков рекао је да Академија "Гнесини" овом турнејом прославља 120 година постојања и да је то најчувенија музичка академија у свијету.

- Руски дом у Београду и Институт Иве Андрића у Андрићграду имају потписан споразум о сарадњи и на основу тога одлучили смо да концерт поклонимо Андрићграду - рекао је Карабчуков.

Он је истакао да и у наредном периоду планирају организовати сличне догађаје.

Љубомир Јелесијевић из Андрићевог института каже да је ово наставак традиције унапређивања и обогаћивања односа братских руског и српског народа, које повезују заједнички коријени, писмо, истинско пријатељство и сарадња.

- Захваљујући професору Емиру Кустурици, који је у име Андрићевог института са директором Руског дома у Београду потписао споразум о сарадњи, имамо част и задовољство да угостимо најталентованије студенте Руске музичке академије из Русије - рекао је Јелесијевић.