latinica  ћирилица
08/10/2015 |  17:55 | Аутор: Агенције

Париз затрпан смећем

Улице француске престонице препуне су смећа које нема ко да однесе, пошто радници градске чистоће већ четврти дан штрајкују тражећи веће плате и могућност унапређења. Париске власти упозоравају да би штрајк могао да потраје.
Париз затрпан смећем - Фото: AP
Париз затрпан смећемФото: AP

У штрајк, који је почео у понедјељак на позив главног синдиката те службе ЦГТ, првог дана је ступило 56 одсто запослених у градској чистоћи, наредног дана је штрајковало 40 одсто њих, а јуче 30 одсто, преноси париски дневник "Фигаро".

Штрајкачи, које су данас примили представници градске управе да би размотрили њихове захтјеве, оцјенили су да су контраприједлози градских власти недовољни.

Генерални секретар синдиката ЦГТ Режи Висели за "Франс инфо" каже да су запослени у градској чистоћи за шест година добили повишицу од само 35 евра, те сада траже, како каже, "не више од 70 евра више на мјесечном нивоу".

Траже, како наводи, да им се омогући да брже напредују у послу.

С друге стране, градске власти објашњавају да је дошло до "преклапања" локалних захтјева са захтјевима на националном нивоу.

"ЦГТ жели да повеже различите врсте захтјева", објашњава неименовани представник градских власти.

Више синдиката учествовало је данас у "дану синдикалне акције за плате и запослење".

Поновни преговори о темама које се односе само на Париз биће одржани сутра, а званичници париске градске управе се прибојавају да ће се преговори одужити.

За то вријеме, Парижани на друштвеним мрежама почињу да се жале на задах који се шири из препуних контејнера и канти за смеће, а страхују да ће се на улицама француске престонице ускоро појавити и пацови.