latinica  ћирилица
11/10/2015 |  10:44 | Аутор: РТРС

Приједор: Премијерно приказан филм "Отац Партенијус" (ВИДЕО)

У Приједору је премијерно приказан документарни филм „Отац Партенијус, почасни грађанин Приједора“, аутора приједорског новинара Пере Шпадића. Филм је посвећен једном од највећих грчких хуманиста, артхимандриту Партенијусу који је у ратна и поратна времена из Грчке доносио велику материјалну помоћ, прије свега, за дјецу погинулих бораца, али и за изградњу православних храмова.
Архимандрит Партенијус - Фото: Screenshot/YouTube
Архимандрит ПартенијусФото: Screenshot/YouTube

Ни лоши временски услови, ни баријере на граничним прелазима током ратних и поратних година нису спријечили грчког добротвора архимандрита Партенијуса да више од 250 пута дође у Републику Српску и донесе хуманитарну помоћ од грчких донатора.

Помагао је дјеци погинулих бораца, социјално угроженим породицама, без обзира на националност, а обезбиједио је и материјал за изградњу бројних православних храмова у Српској.

Његова хуманост инспирисала је приједорског новинара Перу Шпадића. Тако је у Солуну и Приједору настао документарни филм о Партенијусу, почасном грађанину града на Сани, али и других бројних општина Српске.

"То је човјек који је, поред тога што је свештеник, врло интересантна личност, врло духовит, гостопримљив, човјек који воли и да игра и да пјева, воли опуштену атмосферу, али хумана мисија је свакако оно по чему ћемо га ми памтити", каже аутор филма.

По архимандриту Партенијусу добила је име једна улица у Приједору.

Филм је рађен у продукцији локалне телевизије, а покровитељ је Град Приједор.