latinica  ћирилица
13/10/2015 |  14:44 | Аутор: СРНА

ОХР и ЕУ: Осуда увредљивих коментара упућених новинарима РТРС-а

Канцеларија високог представника осудила је увредљиве коментаре упућене новинарима Радио-телевизије Републике Српске, наводећи да су они "само најновији примјер врло уобичајене праксе представника многих политичких странака у БиХ".
 - Фото: РТРС
Фото: РТРС

Из ОХР-а је саопштено да постоје механизми који могу обезбиједити независно разматрање примједби против новинара и уредника и да је потребно користити ове механизме, а не увреде или друге облике притиска на новинаре.

Из ОХР-а подсјећају да су и раније истицали да медији имају обавезу да објективно и професионално извјештавају, али и да им мора бити омогућена слобода и независност да раде свој посао.

"Медији имају кључну улогу у изградњи демократије и разумијевања у БиХ. Стога, могућност медија да слободно раде широм БиХ има суштински значај и представља мјерило демократске зрелости друштва", додаје се у саопштењу.

Кометаришући дискриминаторне изјаве дате о новинарки РТРС-а, портпарол Делегације ЕУ и Канцеларије Специјалног представника ЕУ у БиХ, Енди Мекгафи је рекао да је "безбједност новинара предуслов за постојање слободе говора и слободних медија". Према његовим ријечима, потребно је озбиљно се позабавити сваком пријетњом по услове за рад новинара и могућношћу да независно дјелују.

"Посебно помињање новинарки у родно дискриминирајућим изјавама је деградирајуће, и као такво је неприхватљива пријетња за безбједност жена представница медија. Поред тога што представља увреду и изазива личну трауму, то је изазов за слободу медија," истакао је Мекгафи.

"За Европску унију, слобода изражавања и слобода медија су међу главним приоритетима. Као дио политичких критеријума из Копенхагена, они су кључни аспект процеса ЕУ интеграција за земље Западног Балкана, укључујући и БиХ. Будно пратимо ова питања приликом процјене спремности БиХ у процесу приближавања ЕУ. Очекујемо пуну подршку носилаца одговорних функција на постизању ових приоритета," наводи Мекгафи.

Министар безбједности БиХ Драган Мектић оптужио је јуче РТРС да је "војно крило СНСД-а". Након што је споменуо поједине новинаре ове медијске куће, помињући и чланове њихових породица.