latinica  ћирилица
13/10/2015 |  17:46 | Аутор: Независне

Црнадак: Ускоро авионска линија Сарајево-Доха

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак нагласио је да је БиХ заинтересована за све облике економске сарадње са Катаром, посебно за инвестиције, те да би у том правцу избалансиран однос катарске стране према оба ентитета у БиХ био веома пожељан и стимулативан.
Катар (Фото:  Keystone) -
Катар (Фото: Keystone)

Црнадак се састао у Дохи, у оквиру узвратне посјете Катару, са министром економије и трговине те државе Ахмедом бин Јасимом Ал-Тханијем и директором Управе за инвестиције Катара Ахмедом Ал-Хамадијем.

Црнадак је саговорницима представио пет великих инфраструктурних пројеката који су у оквиру "Конективити 2020. агенде" одобрени од Европске уније, те генералне предности инвестирања у привреду, попут повољног геостратешког положаја и могућности приступа тржишту ЕУ, богатих природних ресурса, стручне радне снаге и других, саопштено је из Министарства иностраних послова БиХ.

Он је саговорницима скренуо пажњу и на привредне секторе БиХ који би могли бити посебно занимљиви катарским инвеститорима, као што су сектор енергетике, шумарство, пољопривреда и туризам.

На данашњим састанцима Црнадак је предложио да током 2016. године у Сарајеву буде одржан "Бизнис форум БиХ – Катар" као наставак сличних активности из 2012. године.

Он је нагласио да је ово идеалан тренутак за наставак активности пословног форума двије земље, имајући у виду бројне започете економске реформе чији је циљ побољшање пословног амбијента.

Током данашњих састанака било је ријечи и о могућностима скорог увођења директне авионске линије Сарајево - Доха.

У оквиру посјете Катару за сутра су предвиђени сусрети са емиром државе Катар шеиком Тамимом бин Хамадом Ал-Тханијем, премијером Абдулахом Ал-Тханијем и министром иностраних послова Халидом бин Мохамадом Ал-Атиyахом.