latinica  ћирилица
14/10/2015 |  15:27 | Аутор: РТРС

Бијељина: Успјешан завршетак пројекта "Партнерство за развој агробизниса" (ВИДЕО)

У Бијељини је данас обиљежен успјешан завршетак пројекта "Партнерство за развој агробизниса" кроз који је УСАИД повезао домаће пољопривредне произвођаче и прерађиваче са фирмама из дијаспоре.
Бијељина: Пројекат "Партнерство за развој агробизниса" - Фото: РТРС
Бијељина: Пројекат "Партнерство за развој агробизниса"Фото: РТРС

У оквиру овог програма организована је производња краставца корнишона у 60 општина Републике Српске и ФБиХ . На тржиште ЕУ извезено је 75% производње . 

У програму производње краставаца корнишона учествовало је 1.500 коопераната, фирма из Аустрије и четири домаће фирме из Бијељине, Тузле, Сарајева и Живиница. Вриједности пројекта је шест милиона америчких долара , а основни циљ- помоћи људима да живе од свог рада.

- Кроз овај програм видјело се да Правилно улагање у Бих привреду резултира стварањем нових радних мјеста, правилно улагање у приватни сектор- модел који је нама показао да је важно на тај начин дјеловати јер је то најлакши пут да се остваре резултати, рекао је Пол Хоровиц, замјеник шефа мисије Амбасаде САД у Сарајеву.

Пројектом је обухваћено око 5.000 људи. Један од произвођача је Јелица Дујковић из Какмужа која је краставац производила на једном дулуму површине.

- Имала сам принос од 6 тона. Веома сам задовољна. Ово ми је прво искуство с њима и вољела бих свима да препоручим да се баве са овим, истала је Дујковићева.

Пројекат је повезао пољопривредне произвођаче, прерађиваче и инвеститоре из дијаспоре што се показало успјешним и корисним.

- Пласман производа једним дијелом иде у домаће прерађивачке капацитете у БиХ, а једним значајним дијелом, а 75 % производа иде у земље ЕУ, истакао је Амир Бекић, директор Фирме Брамс из Сарајева.

Ове године у БиХ је произведено око 4.200 тона корнишона одличног квалитета. Пројекат ће бити настављен још четири године. За наредну је планирано повећање производње од минимално 20 процената.