latinica  ћирилица
14/10/2015 |  15:45 | Аутор: РТРС

СО Трново више од годину без скупштинске већине (ВИДЕО)

Више од годину Скупштина општине Трново је блокирана јер нема скупштинске већине. Локални СНСД оптужује начелника општине Ненада Мишовића из СДС-а да опструише верификацију мандата одборника СРС др.Војислав Шешељ Грује Влашког због сумње да би са СНСД-ом направио нову скупштинску већину.
Општина Трново - Фото: РТРС
Општина ТрновоФото: РТРС

Мишовић одговара да као представник извршне власти не утиче на одлуке Скупштине те да због блокаде Скупштине највише штете има он као начелник општине. 

У локалном парламенту у Трнову пат позиција. С једне стране шест одборника СНСД-а,с друге исто толико окупљених око СДС-а. Тас на ваги је Грујо Влашки, одборник СРС др. Војислав Шешељ који је прошле године одлуком ЦИК-а замјенио колегу који је умро.

- Одборнику СРС др. Војислав Шешељ никада није верификован мандат јер, на неки начин, начелник се боји да не направимо нову скупштинску већину, рекао је Грујо Вујичић, предсједник ОО СНСД-а Трново.

Бивши начелник Трнова Горан Вујичић оптужује садашњег Ненада Мишовића да спрјечава верификацију новог одборничког мандата и при том се позива на Мишовићеву изјаву локалној телевизији.

- СНСД нема тај седми глас. Ми не желимо да верификујемо мандат из разлога с обзиром на намјере СНСД-а, истакао је Мишковић, начелник општине Трново октобар 2014-а.

У телефонском разговору Мишовић потврђује изречено и сумњу да би се одборник СРС др.Војислав Шешељ прикллонио СНСД-у .Умјесто прављења тијесне већине Мишовић позива одоборнике СНСД-а да у интересу општине заједнички гласају за све важније одлуке.

- Ја сам то изјавио али, пазите, ја сам извршна власт и немам везе с СО и одборницима. Јесам ја то изјавио и то је моје мишљење, нагласио је Мишовић.

Мишовић замјера ресорном министарству да се беспотребно уплиће у ову причу јер је тужбом настојало да натјера СО Трново да верификује мандат СРС др. Војислав Шешељ.

- Међутим надлежни Суд је одбацио наш тужбени захтјев и ми смо у пат позицији гдје ми смо исцрпили све праве лијекове а Суд није сматрао за сходним да разматра наш тужбени захтјев, нагласила је Лејла Решић, министар за локалну управу и самозуправу Републике Српске.

Дубину политичких подјела у овој, сиромашној општини, чији грађани се суочавају са углавном егзистенцијалним проблемима, најбоље илуструје постојање два предсједника СО Трново.